måndag 17 november 2014

En liten nedtrappningNy vecka och klockan är cirkus tre på eftermiddagen. Jag skriver i presens, vilket givet inte hör till vanligheterna. Ja, det är dags för en liten omväxling eller nedtrappning, om man så önskar. Min — snudd på slaviska — dokumentation dag för dag kommer här att sätta punkt. Det har gått några år, och såväl 2011, 2012, 2013, som 2014 har bjudit på oerhört mycket glädje, men så klart även motgångar.

Ska jag lägga handen på hjärtat och svara på varför jag börja att dokumentera dagarna i det offentliga rummet så tror jag att det hade mycket att göra med det faktum att den stressfyllda vardagen gjorde min relation till släkt och vänner allt sämre, i synnerhet den förstnämnda skaran som inte bor här i stan. Så, på nåt sätt tänkte jag då att det är likadant för alla, i dagens fartfyllda liv, man har helt enkelt inte tid att ringa och än mindre träffas.

Så, istället lägger folk statusuppdateringar på sociala medier som ett sätt att förtälja för sitt sociala nätverk vad de pysslar och pysslat med. Många använder Facebook, men då jag vill ha total kontroll över innehållet passade en helt egen spalt, med undertecknad själv i rollerna som såväl skribent, editor, korrekturläsare som chefredaktör. Det kunde inte bli mycket bättre, eller hur?

Nå, som sagt, jag tror att det är dags att växla ner, och skifta tackling på det här sociala. En större förändring ligger framför oss, och jag tror att jag ska försöka att sätta fullt fokus på att göra det bästa av detta nya som stundar, istället för att sitta och späda ut brödtext och på sätt och vis då elda för kråkorna.

Jag kommer inte att dra ner spalten, och visst kommer det säkert att komma både ett och fyra inlägg, men inte några slaviska dagliga uppdateringar. Jag har ju ofta dokumenterat dagarna som varit retroaktivt, och utifrån bilder byggt historierna, och sedan väl medvetet tidsstämplat inlägget 23:59 på valda dag och datum, just för bakreferens. Lite OCD över det hela, ja. NÅ, nu sätter vi punkt.

Igår söndag hade vi besök från Norrbotten. Mina två äldre systrar kom och spenderade hela eftermiddagen hos oss. Det var trevligt. Vi snackade om det mesta mellan himmel och jord och avrundade med en stor familjepizza från Alibaba. Lite trist att Klaras kusiner inte var med, men de lär ju träffas fler gånger.

När mina systrar lättat ankar ringde det på Ingrids(!) telefonlur. Det var min älskade mamma. Hon ringer ofta avsiktligt på Ingrids telefon istället för på min då hon tycker att jag i ungefär fyra av fem fall har min digitala assistent på ljudlöst. Ja, sådan är jag som person. Jag väljer ofta att använda mobilen mer som en personsökare än nånting som plötsligt ska börja tjuta i fickan. Ett stressmoment mindre för själen, helt enkelt.

Vi pratade i över en timme med min mamma; ett ljuvligt samtal där vi gick igenom ungefär allt mellan himmel och jord.

Om en dryg vecka fyller Klara sex år, och sedan är det snart jul och nyår.

Allt gott!

lördag 8 november 2014

Lördag, v. 45På kvällskvisten åkte vi ner till Maxi för att — bland annat — köpa lördagsgodis. Jag ser att skylten (<1 kg = 7,90 SEK/hg | >1 kg = 5,90 SEK / hg) från senast satt kvar, och när jag då kände på påsen uppskattade jag att den redan närmade sig det skarpa gränsvärde som skapats i enlighet med svärfars kalkyl. Jag ställde påsen på vågen och mycket riktigt låg den strax under 0,7 kg, vilket fick mig att känna att det skulle vara sjukt värt att fylla upp den till precis just över ett kilogram.

Tjejerna fortsatte att fylla påsen med godis, medan jag stod mitt i gången och lät mig själv segla iväg i en dagdröm. När de var färdiga kände jag på påsen och uppskattade då att de hade gått ganska saftigt över kilot. Jag fick en spontan vibb och sade att jag minsann trodde på att påsen vägde ett komma två kilo. Vi ställde den på vägen och när det står 1,202 (g) i displayen så ler jag jättebrett varvid Ingrid ger mig beröm för min väldigt precisa uppskattning. Jag får medge att jag var lite mallig, i denna stund.

fredag 7 november 2014

Fredag, v. 45


Jackan
Klara hade tagit ledigt från förskolan och hade istället dagen till ära ett återbesök ("re-visit") hos sin gamla dagmamma och sedermera barngruppen som var i Carlskyrkan. Ja, det är lite tradition att de gamla utflugna ungarna gör så, någon gång under förskoleåret. Klara hade varit taggad nåt så inåt glödheta norden, och nu var hon alltså där.

Nå, jag och Ingrid tog en sväng in till stan under dagen, och jag kom på att jag hade kvar en slant på ett av presentkorten som jag fått av Ingrids föräldrar i julklapp för något år sedan. Bäst var väl att nyttja det innan det rann ut i sanden, så vi knallade in på Stadium i stan.

Jag gick först till kassan och frågade efter saldo och giltighet på presentkortet. Etthundrafem kronor, och det var giltigt till nästa år. Det var alltså ingen panik, men så fick mitt öga syn på ett ställ. Det var nylonjackor från Everest som hade ett ord. pris på 599 SEK men nu låg nere på 399 SEK, och med mina dryga hundra kronor i store credit skulle det ju inte bli mer än knappt trehundra kronor för en sådan.

Jag stod vid spegeln och velade mellan om jag skulle gå på L eller XL. Jag brukar som regel alltid köra stort, och har gjort så ända sedan de lägre tonåren, men nånting i mig fick mig att vilja göra lite annorlunda, och istället välja en storlek mindre. Medan jag stod och velade dök en säljare/butiksexpedit upp. Jag fick i princip omgående intrycket av att killen ifråga uppbar en swagger, och bemödandet sedan — oj! Jag bollade lite kring resonemang L kontra XL och jag fick hjälp med att väga för/emot de båda valen.

Det slutade efter inte alltför långt dröjsmål med att jag valde storleken mindre, och när jag stod i kassan och betalade kände jag att mina mungipor stod väldigt högt upp. Jag var ruskigt nöjd med den unga mannen som hade varit ute på golvet och hjälpt mig. Besöket på Stadium blev dagens upplevelse, skulle jag vilja säga, och jag poserade stolt med min påse när vi hade kommit ut på Kungsgatan.


Middagsbjudningen
Ingrids storasyster fyllde tjugoåtta, dagen till ära, och vi var ditbjudna på ett litet firande och sedvanlig middag med efterrätt. Nämnda käk var ljuvligt, oj oj oj. Jag kunde knappt bete mig, och backade tallriken inte mindre än två gånger. Satan i gatan så gott det var, köttfärsbiffar med klyftpotatis, sallad, och så kantarellsås på detta. Som sagt, jag kunde knappt bete mig, som sagt.

Efter denna ljuvliga varmrätt och även den efterföljande efterrätten (tårta med presentöppning) blev det soffläge för flertalet inblandade, däribland även mig. Uppdelningen kom att bli så att jag och Ingrids far, syster och dennes kavaljer satt i det "yttre" vardagsrummet, medan Ingrid och hennes mor satt i det "inre" vardagsrummet. Mitt i allt dök jag in i en situation var jag fick en rad ganska raka frågor kring vår stundande förändring. Jag kunde inte undgå att ana en viss underförstådd resonemangsriktning, om än inget sades rakt ut.

En stund senare började klockan bli mycket, och jag reste mig upp och gjorde fotstegen över till det intilliggande rummet, var Ingrid låg i soffan och såg ut att sova, och hennes mor satt bredvid. Jag pussade liv i henne och vi enades om att klockan var mycket (kring 22) och att om än det var helg så var det en vettig idé att vi fick Klara i säng någorlunda. Så, vi packade ihop oss och lättade ankar.

Så snart vi satt i bilen på väg hem blev det klart att Ingrid inte hade sovit för fem öre. Hon hade varit klarvaken, och tidigare hade blivit konfronterad på ett liknande sätt som jag (i rummet intill), då av hennes mor. Det var nästan som att det inte var någon slump att vi hade hamnat i varsitt rum, utan som en del av någon slags plan, tyckte hon. Bland annat hade hon då tyckt att det var våghalsigt att flytta, aktat att jag inte hade någon jobbanställning som väntade på oss där nere. Min älskade Ingrid var upprörd; den negativa vibben som hon fick av sina föräldrar var jättejobbig, tyckte hon.

Jag lyssnade på henne, och kunde absolut förstå hur Ingrid kände, men samtidigt hade jag en slags förståelse för hennes föräldrar, vilket jag också sa. Detta helt enkelt efter att ha skiftat om lite roller, för mitt eget stilla sinne. Ja, jag ponerade hur vår älskade lilla unge om sisådär tjugo år kungör att hon tänker flytta >50 mil söderut med sin kavaljer. För mig hade det nog dock den sociala tryggheten (läs: inkomst) kvittat mer än det faktum att mitt älskade barn var på väg att flytta över flertalet länsgränser och till en annan klimatzon. Jag vågar säga att jag känner mig själv tillräckligt bra nog för att veta att jag med stor sannolikhet hade gått i taket, och att greppa (läs: acceptera) den oundvikliga situationen hade troligtvis inte gått i en handvändning.

Så, mot bakgrund av denna omkastning av roller så kunde jag ändå tycka att Ingrids föräldrar tog det hela rätt sansat. Ingrid är ju trots allt deras älskade unge, och Klara deras älskade barnbarn. Klockan var nog närmare elva på kvällen när vi äntligen kom i säng. Ja, när vi kommit hem och stod på parkeringen kom vi så klart på att vi hade glömt Klaras ryggsäck med hennes oskiljaktiga sängkamrat ("Vovven") hemma hos Ingrids föräldrar, så jag fick tvärt återvända till Berghem och hämta detta älskvärda mjukisdjur. Som sagt, klockan var nog närmare elva på den sena aftonen när vi var i säng.

torsdag 6 november 2014

Torsdag, v. 45En helt vanlig torsdag. Inledningsvis kastade jag ett öga ut genom köksfönstret, jag fann då att temperaturen hade stigit litegrann sedan förmiddagen, då Ingrid väckt mig med den förskräckliga nyheten att det var sisådär tio minusgrader ute. Nåväl, det var fortfarande kallt. Jag samlade emellertid styrka, och en stund senare tog jag en kort promenad ut till miljöhuset med mina gamla basketskor, som sjöng på sista versen för typ ett halvt årtionde sedan, men som jag ändå envist låtit behålla, stående högt uppe i ett klädskåp, mest för att det är (eller ska man säga "var") ett par prestigefyllda AND1. Nå. På vägen stannade jag till vid Ingrids cykel, och gav mig själv en eloge för att jag hade varit duktig så sent som igår onsdag, och skiftat till dubbdäck både fram och bak.

onsdag 5 november 2014

Onsdag, v. 45


Parisare till lunch
Jag och Ingrid var nere på Maxi och handlade mitt på dagen. Jag fick syn på ett paket parisare som var till kampanjpris, och efter visst tjat fick jag ner ett 6-pack parisare samt ett 6-pack hamburgerbröd i matvarukorgen. En stund senare stod jag vid spisen och konstaterade tyst och stilla för mig själv att det var första gången i mitt liv som jag tillreder parisare. Det gick dock finemang, med rikliga mängder smör- och rapsolja, som vanligt. Serverades med rostad lök och senap/ketchup. Riktigt gott var det. Tre stycken blev kvar i kylskåpet, till en annan dag.


Där flög köket
Det var bara igår som jag lade ut en annons på Blocket var jag för blott en hundring dumpade hela köket med alla tänkbara husgeråd, även inräknat en 12-koppars perkolator. Hundra kronor för allt ja, här är vi inte snåla. Nånstans i mitt stilla sinne tänkte jag att det kanske ändå skulle bli svårt att få någon att nappa, då den gemene svensken är lite pryd och känner sig som en sann secondhand- eller loppmarknadstyp om han/hon frivilligt ställer sig i kö för att köpa begagnade köksbestick, ungefär. Jag vet inte, men nånstans kände jag att många kunde rygga tillbaka, kanske mer p.g.a. att de skulle uppleva situationen som genant, än att de egentligen(!) hade nåt emot att handla begagnat.

Nåväl, jag fick tydligen fel i detta. På eftermiddagen flaggade det på min lur och jag hade då fått mejl från ett kvinnligt namn som frågade om någon hade nappat, och att om så inte var fallet så var hon minsann väldigt intresserad. Nåt mejl senare var besök spikat. Sen nånstans mellan sju och åtta på kvällen så rullar minsann två tjejer in på gården. De pratade en dialekt som fick mig att gissa att de kom nånstans lite inifrån landet. De kändes ganska pojkaktiga i sin stil, vilket jag fann härligt. De var sedan inte de som "avstod" från något, utan även (t.ex.) — de enl. mig själv ruskigt fula — panelgardinerna i köket gick de med på att ta med sig. "Jag syr så mycket, så tyg är alltid bra att ha", löd försvarstalet från den ena av tjejerna. Ja, ingen var gladare än undertecknad över att få bli av med grejerna.

När vi tömt kök och gardinstänger överlämnades efterfrågad hundralapp, och skoja inte att jag var nöjd. Jag sade då att de (som jag faktiskt "vid riktigt snabb/smidig affär" hade lovat i annonsen) hemskt gärna kunde få ytterligare lite grejer, mer exakt en rejäl sommarsolstol och en klotgrill. Tjejerna tittade på varann och sa att det varit bra, fast att luckan till skuffen i deras bil tyvärr hade frusit fast. "Fast jag kanske kunde?" (få loss den), fortsatte de. "Ja visst!", att jag kunde. Jag gick ut med dem och först kändes det ärligt talat rätt problematiskt, men så plötsligt lossnade det och bakluckan på den i övrigt is- och snötäckta franska mellanklass-kombin gick upp. Det fanns rejält med utrymme att tillgå, och en stund senare hade vi lastat in såväl klotgrill, solstol, som ett ett par brassestolar som jag tyckte att de lika gärna kunde få med sig.Observera att vid fototillfället (ett par dagar sen) hade snön inte fallit; nu när vi stod där och skulle lasta så var situationen lite annorlunda. Vi fick bryta loss stora is- och snöstycken som hade frusit fast på och runt hela solstolen. En av tjejerna var sedan framme med en bilvårdsborste för att få bort lite mer snö innan denna lastades in. Även det klassiska vita fällbordet som tjänat ute på balkongen (..i jag vet inte hur många år) lämnade jag över. Detta hade tack och lov stått inne, så det var ingen is/snö att tala om där. När vi kände oss färdiga tackade jag så hjärtligt, och vi skiljdes åt. En strålande affär (för båda parter, vill jag tro) var i hamn, och jag och Ingrid var nu hundra kronor rikare. Big win.


tisdag 4 november 2014

Tisdag, v. 45

Hujeda mig
, nu kommer vintern, på riktigt. Denna tisdag hade snöstormen attackerat för fullt medan jag cyklade hem från stan på eftermiddagen. Jag hämtade Klara och denne verkade inte alls brydd i det fruktansvärda vädret. Tvärtom, hon satte sig på rumpan och åkte kana nedför slänten. Oj oj oj oj. Tur att det finns täckbyxor, jag säger då bara det.

Framåt kvällen samlades gårdsungarna och säsongens första snögubbe började byggas. Först hade dom rullat tre gigantiska klot och jag lyfte med stor möda upp dem, ett efter ett, och placerade dem på varandra. Sen hann jag dock inte gå många steg tillbaka mot portuppgången (ja, jag var för oskön i klimatet för att vara ute och aktivt bygga med dem, plus att jag tror att mina täckbyxor är nedpackade i nån låda) förrän jag fick upp ett orosmoln. Det var onekligen gigantiska snöklot som jag hade staplat, rullade av typisk blötsnö. Skulle det övre av de tre kloten släppa och dunsa ner vid sidan skulle det i värsta fall kunna skada något av barnen, eller?

Kanske inte, jag kanske fick upp en snudd på orealistisk bild, för mitt stilla sinne. Nåväl, jml. better safe than sorry tog jag några raska steg tillbaka och lyfte ner den översta av de tre kulorna, varvid jag sa till barnen att de faktiskt för egen maskin fick lov att konstruera ett lämpligt (läs: av en storlek som de själva förmår lyfta upp) huvud till snögubben. Det gick bara sisådär tio minuter så ropade de ut mig igen, och minsann, de hade fått till det. Jag stack dem en morot ur kylskåpet och gick ut och petade in lite grus för ögon på varsin sida av snögubbens huvud, och sedan fick den en tomteluva.

måndag 3 november 2014

Måndag, v. 45


Förmiddagen
Ingrid hade ett ärende in till stan, så mitt på dagen gjorde vi således en inresa. När vi i anslutning till tågstationen passerade genom gång- och cykeltunneln under Blå vägen slog det mig att arkitekt faktiskt gjort det här småläckert, eller åtminstone fått till en hyfsat urban utformning. En throw-up gör sig i min mening som bäst i den här typen av miljö, om än det alltid bör påpekas att ett mynt består av två sidor.

Efter ärendet i stan åkte vi raka spåret ut till McDonald's vid Green Zone, Ersboda, var lunch i form av varsitt mål inmundigades. Jag unnade mig rentav sådana där friterade droppformade saker som innehåller en het sås. Ja, femton kronor kostar typ fyra stycken, vilket kanske inte är jättebilligt, men ack så gott.


Eftermiddagen

På eftermiddagen tog vi cyklarna en sväng upp till Kandidatvägen för att hälsa på familjen Karlsson i deras rymliga fyra på fjärde våningen. Vi hade — som vanligt — glömt Klaras cykelhjälm på förskolan, så det fick bli hockeyhjälmen, hur WT detta nu än må se ut, för övriga världen. När vi kom fram till lägenhetsdörren så var det ingen mindre än Emil själv som öppnade dörren, och jag då drog brett på smilbanden och svarade med att avfyra en liten blixt med min digitala assistent.


söndag 2 november 2014

Söndag, v. 44


Bokhyllorna försvinner
Ljuva söndag, annonsen gav än en gång utslag. Mitt på dagen kom ett par med två barn och ställde sig med släpet på gården. Fanns nånting som gav prutmån? Nja, alltså, när jag städat ur skåpet konstaterade jag ju att mitt lilla projekt förrförra sommaren hade lämnat ett par ärr. Alltså, kortfattat, jag hade då tänkt att ersätta knopparna med handtag (inbegripet två fästpunkter, med C/C-mått emellan dessa), och för att slippa borra ett nytt hål i dörren för den andra fästpunkten så hade jag gjort en ful variant, nämligen en droppe superlim under ena sidan av varje handtag.

I mitt stilla sinne hade jag tänkt att skruvfästning på den ena delen av handtaget skulle ge en tillräcklig bärighet, och det höll ju ett par månader, men sen släppte limmet, med som följd att handtagen liksom gick att snurra runt. Jag hade i detta katastrofala läge snabbt tagit till projektreträtten och bytt tillbaka till knoppar, fast en liten droppa torkat superlim satt kvar på varje dörr. Häromdagen hade jag försökt mig på att skrapa bort det, men då hade den vita färgen släppt helt och hållet, med en ren katastrof som följd.

Jag hade då lagt ner, och nu när dessa spekulanter kom så sade jag helt enkelt som det var, men jag inflikade i samma mening att jag hade fått ett dussintal förfrågningar på annonsen så att jag faktiskt detta till trots ämnade stå på mig mot prutning. Paret inspekterade, men fann det inte som något problem. Affären var i hamn, och vi var niohundra kronor rikare. Big win.


Knallpulverpistolen
På förmiddagen hade Klara varit hembjuden hos en kompis några gårdar bort, och vi hade fått instruktioner av dennes mamma att hämta honom vid tvåtiden. När jag gick ut med källsorteringen var en av våra egna gårdsungar ute och frågade efter Klara. Jag sa hur situationen var, men han tyckte att jag skulle gå och hämta henne på en gång istället. Jag förklarade efter bästa förmåga att detta skulle uppfattas som konstigt, inte minst av den andra pojkens föräldrar, så att vi gjorde bäst i att vänta. Det syntes att grabben inte var helt nöjd, men han lät mig hållas, och jag fortsatte mina steg till miljöhuset.

Jag stod där och källsorterade som bäst när han plötsligt stod i dörröppningen. Jag blev nästan lite rädd, faktiskt. Nå. Jag såg hans vemod, och i samma stund såg jag hur en leksakspistol i plast bara låg mitt på golvet i soprummet, som att den väntade på en ny ägare. Jag plockade raskt och impulsivt upp den från cementgolvet och räckte den till honom. "Här, du får den!", sade jag, och såg då hur pojken sken upp. Han hade tidigare hållit en liten runtstav av metall som uppenbarligen var hans ninjavapen, men nu hade han fått ett visuellt häftigare men mindre slagkraftigt vapen, vilket kändes bra ur alla tänkbara aspekter. Han sprang iväg och jag gick in i lägenheten igen.

När jag sedan hade hämtat Klara strax efter två, och dessa två sammanstrålade, ja då dök ju så klart den där pistolen upp på tapeten. Klara tycker nog ibland att jag är lite väl snål när vi är på leksaksavdelningen på Ica Maxi, men nu hade jag minsann mage att ge ett annat barn en leksak. Jag såg i hennes ögon att det gjorde ont. Suck. Vad hade jag nu ställt till med? Jag svor, invärtes. Framåt eftermiddagen åkte vi ner till Ica Maxi och handlade, och jag högg snabbt en Lucky Luke revolver och tillhörande klassiska ringar med knallpulver. Ja, jag kommer ihåg dom där ringarna. De fanns redan när jag själv var ett litet barn. Jag kommer nog aldrig att glömma hur jag och min kompis Karim gjorde när vi var inne på Åhlens, jag och pojkarna. Vi var riktiga rännstensungar. Vi kan inte ha varit mer än nio-tio år gamla, men riktiga rännstensungar, verkligen.

Nåväl, nu har Klara fått sitt livs första knallpulverpistol, och hennes pappa har minsann betalat för den också. På kvällskvisten tog vi en sväng till familjen Karlsson, och satt ner och drack kaffe och pratade lite allmänt om livet, alltmedan barnen lekte på vardagsrumsgolvet. Dom är så härliga, barnen. Dom är det bästa vi har.

lördag 1 november 2014

Lördag, v. 44


Hallmöbeln försvinner
Det var bara häromdagen vi lade ut en majestätisk annons rymmande inte mindre än tre olika hallmöbler, och svaren lät inte vänta på sig. Bokhyllorna tycks onekligen vara hetast, men någon var uppenbarligen också intresserad av hallmöbeln. Jovars, idag lördag kvart i tolv på dagen kom en glad man med släp och befriade oss från detta åbäke. Trehundra kronor fick vi, som begärt i annonsen. Härliga lördag.


Pizza på Tomtebo
Försäljningsframgången firades med lunchpizza. Vi har ju lite som en ceremoni att prova en ny pizzeria varje gång, och den här gången föll det på Älvans pizzeria. Lustigt egentligen, vi har bott här i såpass många år och det är ju egentligen bara en kort cykelväg upp till Tomtebo, men det har aldrig blivit att vi farit dit. Riktigt gott var det i alla fall. Jag lade i synnerhet märke till osten, som var perfekt smällt. Oj, vilken god pizza det var.


Greta gör ett hembesök
Vi hade nätt och jämt kommit över tröskeln när det plingade på dörren och Klaras gamla dagmamma Greta stod utanför. Ja, det var avtalat. Hon hade med sig en skokartong som rymde ett samlat verk av saker som Klara hade gjort genom åren. Herre jösses. Klara var bara 1½ år när hon började hos Greta, och slutade på sitt femte år, som man gör. Det är många år och glädjestunder, och det såg vi när vi tittade igenom grejerna i lådan. Det var ett härligt ögonblick, men samtidigt fick jag lite blandade känslor, för jag är ju den typen som generellt 'avskyr ett farväl', och nånstans kändes det ändå som att det här var en slags inofficiellt avslut. Ja, Greta vet ju att vi lättar ankar snart, och sådär. En underbar dagmamma har hon i alla fall varit, i så många år. Sen hade hon nu stickat en sagolik turkos tröja åt Klara, som hon här på fotot redan hade hunnit ta på sig. Den var varm och härlig, och inte sådär taffligt tajt, utan mer som gjord att kunna växa lite i. Underbart, på alla sätt och vis.

Kaffe och ballerinakakor bjöd vi på, där vi satt vid soffbordet. Mitt i allt konstaterade Klara "Där är ju du, Greta!" varvid hon fick till svar att jo, det var det visst, tydligen fastnade även hon på bild emellanåt, även om hon inte tyckte så värst mycket om det. Åh nej, jag kände det där "tvånget" inifrån. Det här var ju onekligen ett sånt där ögonblick för livet, som jag sedan skulle ångra för all framtid om jag inte förevigade. Så, Klaras dagmammas illvilliga kommentar till trots smög jag darrigt upp min mobiltelefon och slog igång kameran, och så tryckte jag på knappen. Situationen var stressad och det skulle nu visa sig att jag hade glömt kameran i automatläget, och visst tyckte då kameran att det var lite väl mörkt i rummet, så nästkommande sekund lös en stark LED-blixt upp soffbordet och sällskapet. Åh nej, det blev med ens uppenbart vad jag höll på med. Att jag dokumenterade. Jag skruvade generat på mig och stoppade ner telefonen i fickan igen. Jag hade i alla fall fått ett fotografi (för livet) av detta sagolika minnesvärda ögonblick, och det gjorde faktiskt pinsamheten värd.


Busplaneten med ungarna
Greta hade sedermera knappt lättat ankar förrän det åter plingade på dörren, och nu var det Emil och Alexander som kom på besök. Vi tuffade ner till Strömpilen och Busplaneten, och det bjöds på några timmars lek, med kaffe och slush inräknat. Härliga lördag, i det bästa sällskapet.

fredag 31 oktober 2014

Fredag, v. 44


Pumpan
Mitt på dagen börjar Ingrid projektet med att skära ut mun/näsa/ögon ur pumpan. Det är lite av en tradition, då jag mycket väl kommer ihåg hur det gick ner i fjol. Nå, allt gick fint, om än Ingrid vid ett tillfälle blev lite modstulen och tyckte att det blivit tokigt och att det inte fanns någon möjlighet att trycka CTRL+Z när man karvade i pumpa. Nå, datorterminologin var mitt eget påhitt, mest för att få de lite rutinerade gossarna att fatta vad jag snackar om.


Födelsedagspresenten
Klaras stora sexårsdag närmar sig, och nu är det knappt fyra veckor kvar. Oj oj oj. Jag och Ingrid har kommit överens om att den här gången ska vi inte köpa tonvis med små leksaker som används en gång och sedan hamnar i nåt skrymsle för att efter nåt år av att knappast användas slutligen hamna i grovsoprummet/miljöhuset. Nej, nu hade vi bestämt oss för att vara lite mer strategiska. Vi har valt att satsa på en födelsedagspresent; och en rejäl sådan.

Klara har ju själv sagt att hon önskar sig en surfplatta, och vi lever ju i en tid av teknik, så det ska hon också få. Hon har förvisso också sagt att hon önskar sig en hundvalp, men den får hon nog allt vänta med. Jag tror (bl.a. utifrån recensioner) att Lenovo S6000L kommer att leverera med bravur, och ett riktigt bra kampanjpris fick vi, dessutom.


Militärcykeln
Så sent som igår kom en redig karl med sin grabb och hämtade den billigare (trasigare) av de två militärcyklar som jag haft ute på annons ett par dagar. Idag kom så då två riktigt sköna snubbar som spekulanter på den andra — hela — cykeln. De gjorde ett artigt försök att pruta ner maskinen till 800 SEK, men jag förklarade att jag hade lagt ner mycket kärlek på maskinen, och dessutom lagt märke till att militärcyklar går för allt mellan en och tre tusenlappar på Blocket, och därför valde att stå på mig.

Den härliga snubben drog på med ett leende och sa lugnt och sansat, "Aha, men du, jag tror att du ändå har en affär!", och sättet han sa det på ekar i mitt huvud än i denna stund. Han var liksom så lugn och sansad, och allmänt skönt. Ett slags harmonisk gloria sken över honom. En femhundralapp och fem hundralappar kom i min riktning och sedan sadlade grabbarna och dundrade iväg på sitt nya vrålåk. Jag fullkomligt älskar situationen. Cykeln kommer nu att få en helt ny bit historik.


Monster
På kvällskvisten blev Klara och grannpojken målade av Ingrid, och i gengäld fick ungarna måla mig. Det var härligt. Sedan fick de gå ut i trapphuset och fråga efter bus eller godis. Ungarna kom tillbaka och sade att endast paret mittemot hade varit hemma. Där hade de fått godis. Nå, lite modstulna var de, som de hade hoppats på jackpot i varenda lägenhetsdörr. Så, vi klädde på oss och sprang en tripp runt kvarteret.

Nu nådde vi betydligt större framgång. Godispåsen växte och växte. Hipps vipps, så sprang vi ihop med en annan grannpojke, som var ute med sin pappa. Vi slog oss samman till en större monstergrupp (trupp?) och fortsatte gå in i port efter port. Godispåsarna växte. När alla var nöjda gick vi hem till oss och hällde upp i skålar. Vi bjöd grannpojkens far på kaffe och så satt ungarna ner och lekte och åt godis en stund och fredagskvällen och Halloween var en skriven succé. Big win.


torsdag 30 oktober 2014

Torsdag, v. 44


Dagens goda gärning
Har samlat på oss kläder genom år, och mycket har i princip bara legat och samlat damm(?) längst in i nån garderob. Idag samlade jag ihop en hög och slängde det i en sopsäck och vi levererade det en stund senare på dagen vid de härliga lådorna intill Carlskyrkan. Ingrid frågade mig tyst om det inte egentligen bara var tänkt för kläder; min knutna sopsäck bestod ju till ungefär 80% av badlakan. Jag replikerade att så visst inte var fallet, i princip kunde man stoppa ner stereoanläggningar och husgeråd i dessa plåtlådor, bara man gjorde det på ett smidigt sätt så att det fick plats i luckan. End of discussion, och dagens goda gärning var gjord.Ångestfylld matematik
En stund senare på dagen landade vi på Ica Maxi, var godiset inför Halloween skulle inhandlas. Väl framför lösviktsgodiset möttes vi av en skylt som angav två priser, ett som gällde >1 kg; var det andra (lägre) priset gällde vid köp >1 kg. Jag förstod blixtsnabbt att detta lämnade oss med ett viktmässigt spann som helt enkelt blev allmänt ovärt vid inköp. T.ex. skulle 9 hekto (0,9 kg) kosta (9*7,9) 71,1 SEK, medan ett helt kilogram bara skulle kosta (10x5,9) 59 SEK. Följaktligen skulle 0,8 hg kosta (8*7,9) 63,2 SEK, och alltså fortfarande vara några kronor dyrare än att köpa ett helt kilo.

I mitt stilla sinne funderade jag på hur många "shuno" som inte hade huvudet på skaft, utan helt sonika köpte exempelvis åtta hektogram när de hade kunnat få två hekto ytterligare, för en lägre peng. I dagens verklighet förstod jag att det garanterat fanns en och annan som åkt dit, men var gick egentligen den exakta gränsen för var det blev "övertydligt ovärt" att köpa under ett kilo? Jag hade förvisso en 5:a (eller "MVG", som det hette på min tid*) i Matematik 1 (eller "A", som det hette på min tid*), men som alla vet är det praktiskt taget repetitioner på högstadiets matematik, och längre än så har jag i sanning aldrig kommit.

Pinsamt värre. Jag försökte få ihop någon slags snabb logisk ekvation, för mitt stilla sinne, men fallerade totalt. Jag kunde inte få ihop siffrorna. Ångesten blev allt tyngre, och om än jag inte riktigt tappade andhämtningen, så var situationen i sanning besvärlig. Vi köpte ganska precis på hårstrået >1 kilogram lösgodis, och stoltserade ut från stormarknaden.


Vi fick låna ett djur
Klara tjatade om att hon ville att vi skulle låna Melvin. Ja, vi ringde då till Ingrids föräldrar och visst skulle det väl gå bra. Jodå, tidigt på eftermiddagen kom hennes pappa rentav förbi med det stora djuret, och sedan var vi som en liten familj. Gustaf var vi så klart tvungna att slänga ut — balkongvägen — just som vi hörde Hans och Melvin ute i trapphuset. Nå, inga problem.

Här tog vi en liten promenad runt kvarteret med det väldiga djuret. Han var i sanning stor, och visst har han en egen vilja. Promenaden gick bra, jag såg till att hålla honom nära mig i kopplet. Det är jätteviktigt att man agerar med ansvar när man handhaver så här pass stora djur. Rent ut sagt enorm, är han.

Blott nån timme senare på eftermiddagen kom en glad engelsman med sin son. De hade rest hela vägen från Fredrika (Åsele) och det var den defekta militärcykeln i min annons som han var på jakt efter. Det blev en snabb och smidig affär, och efter att engelsmannen kommenterat Melvin ("Old English Sheep dog, eh?") lättade de båda åter ankar, och vi var trehundra kronor rikare. Big win.Hos svärföräldrarna
På kvällskvisten tog vi en cykeltur ut till hennes föräldrar. Ja, först var det tänkt att vi skulle gå med cyklarna, men jag tyckte att det var en god idé att åtminstone kolla hur smidigt det skulle gå att ha det väldiga djuret intill cykelstyret. Jovars, han var snabb på att korrigera min högeranpassning med att springa runt mig till min vänstra sida, det var tydligt att han har blivit instruerad/skolad på detta vis. Sedan gick det av bara farten. Det var en härlig kväll med perfekt temperatur och tempot var makligt. Vi anlände till hennes föräldrar och Melvin var alldeles lagom utmattad efter färden Å-hem -> B-hem.

När vi satt vid köksbordet var jag bara tvungen att få ur mig det, då jag vet att hennes pappa är nån typ av ingenjör och således säkert har läst en hel del matematik. Jag smög upp från köksstolen och förklarade snabbt och snudd på hysteriskt vad jag hade upplevt inne på ICA Maxi, och om han hade nån smart lösning på problemet. Mjo, han gick snabbt fram till köksbänken, var han som av en händelse hade såväl ett litet anteckningsblock (med tillhörande bläckpenna) som en stor grafisk kalkylator (av fabrikat Canon) liggande, och han fattade snabbt pennan och petade ner några siffror på ett blad.

Sedan slog han på miniräknaren och knapprade in siffrorna, och i nästa ögonblick visade dito apparat ett decimaltal som började med en sjua som heltal. Alltså, gränsen för var det blev ovärt gick vid sju komma nånting-hyfsat-långt, just som jag själv faktiskt hade överslagsberäknat inne i butiken, om än jag aldrig hade kunnat komma fram till en beräkning för det exakta gränsvärdet. Herregud, varför hade jag ens snöat fast i tanken? Har jag ett brinnande/underliggande intresse för matematik som bara aldrig har kommit upp till ytan? Jag ska definitivt ta mig en funderare.


onsdag 29 oktober 2014

Onsdag, v. 44


Intimhygienen
Onsdagen inleddes med att jag stegade in i badrummet för att ta uti med det där lite privata. Ja, jag tar som regel hand om mig. Det är allmänt känt att behåring samlar odör och jag försöker därför att hålla mig väl ansad såväl nedtill (bak/fram) som i armhålorna. Nu kom det sig dock (lite som en chock, faktiskt) att jag tycktes ha glömt bort det hela, och det måste [banne mig] ha fått gro ända sedan nån gång sent i sommar.

Jag fick helt enkelt ta den relativt nyinförskaffade multitrimmern till hjälp för att få ner buskaget till så den grad att jag kunde bearbeta det med hyvel. Det var sedan jag kastade blick på den i princip splitternya rakhyvel som Ingrid köpte nu för bara ett par dagar sedan. Wow. Ja, givetvis har jag min egna rakhyvel i badrumsskåpet, men jag använder den ju regelbundet till skägg och mustasch, och alla som har sett Clerks II och hört Dante Hicks yppa den legendariska repliken "You never go ass to mouth!" vet ju så klart vikten av detta.

Så, när det kommer till intimhygienen brukar jag ju då ta mig friheten att låna Ingrids hyvel, så också denna gång. Nu när hon hade en splitterny var det såklart extra lockande. Wow, det gick verkligen som på räls när hårstråna lossnade från huden. I vanlig ordning tog jag bort allt, bortsett från en tunn lodrätt strimma just under naveln. När jag var ung kallade vi det för "raggarsträng" och jag är uppvuxen med lärdomen att det är manligt att spara en sådan, så därför låter jag hålla den.


Örnsköldsvik: En dramatisk entré
I övrigt stendöd onsdag. Vi fick då snilleblixten att spontant dundra iväg över länsgränsen mot Västernorrland för att avnjuta "Grillat är godast" till lunch. Sagt och gjort. När vi började närma oss kom dock bakslaget. Ingrid opererade ju ut sin visdomstand i måndags och nu ylade hon så det stod härliga till. Hon kände sig kolsvart i munhålan och visst kändes det också som att ett stygn hade gått upp. Nånting var fel, och hon behövde vård.

Det kom sig inte bättre än att vi fick svänga in på sjukhuset i Ö-vik. Jag var noga med att poängtera hur viktigt det var att Ingrid frågade om frikort utfärdat från Västerbottens Läns Landsting gällde över länsgränser INNAN hon träffade en akutläkare. Pengar, pengar. Medan Ingrid stod i väntrummet sprang jag ut till P-maskinen. Jag beräknade en dryg timme och för parkeringsplatsens ålagda taxa (fem kronor / timme) lät jag spendera hela sex kronor från mitt betalkort. När jag sedan kom in fick vi snabbt komma till glasluckan och efter snabbt utlägg tyckte kvinnan att det här inte var av den kaliber att vi behövde vara här. De hade ändå ingen större expertis inom käkkirurgi så de brukade som regel hänvisa till tandläkare i sådana ärenden. Vi gjorde nog trots allt bäst i att söka vård i hemstaden, tyckte hon, och vänligt men bestämt stängdes glasluckan.

När vi kom ut hade det inte gått mer än sex-sju minuter från att jag hade betalat över en timmes parkeringstid åt oss. Nu skulle vi fortsätta vår färd, och hela den dryga timme som återstod skulle bara rinna rakt ner i i vasken. Sex kronor, kanske kan tyckas, men jag tänkte snäppet längre, alltså vad utgiften gör i förlängningen. Samtidigt svor jag åt Örnsköldsviks kommun som — i ren idioti(?) — uppenbarligen inte hade hunnit utveckla det — i min ringa mening väloptimerade — system som vi har där hemma, var man helt enkelt drar sitt betalkort i automaten vid ankomst ("incheckning") och sedan återigen när man ska lätta ankar ("utcheckning"). På så vis betalar man bara för den exakta tid som man faktiskt har spenderat på parkeringsplatsen; varken mer eller mindre. Det här som jag hade blivit utsatt för nu var bara allmänt idiotiskt, och j-vligt nittiotal. Jag mådde i denna stund — för mitt eget stilla sinne — oerhört illa i dessa bortkastade pengar, och ångesten lät såklart inte ligga still. Jag yppade min mentala tyngd och börda, och Ingrid — i sin tur — tyckte visst att jag var hemskt snett ute på ett moln och svävade. När vi sedan satt ner på en parkbänk utanför sjukhusets entré för att samla oss såg ingen av oss särskilt munter ut.


Örnsköldsvik: Grillat är godast
Dessbättre landade vi blott en stund senare på Burger King och läget började successivt planas ut. Käket var gott, och j ag tyckte att burgaren här faktiskt stod i någorlunda förhållande till utlagd peng. Pommes var tjocka, i jämförelse med många andra ställen. Allt som allt var jag mycket nöjd, och Klara käkade banne mig varenda pinal ur sin barnbox. Hela hamburgaren, vartenda pommes, och hela drickan (Fanta) gick ner. Jag var som på moln, och stoltserade upprepande med att jag inte kunde komma ihåg att Klara någon gång tidigare lyckats klämma en hel barnbox. Det här gjorde min dag, i sanning.


Örnsköldsvik: En glimt av stan, och hemfärd
Efter lunchen stannade vi till på stan. Jag har aldrig "gjort stan" I Ö-vik i hela mitt liv, och nån gång ska ju vara den första. Ingrid visade mig gallerian. Den var faktiskt helt okej. Rätt flott, med sisådär tre plan av klassiska butiker. Vi sprang på mitt petiga direktiv in på Smart Eyes var tjejen gjorde en smal korrektion av bågarna på Klaras glasögon, så att de inte ska trilla ner lika lätt. Efter att ha fått godartad hjälp med detta banade vår väg vidare. Leklust låg på bottenplan i den sista av de två (ja, faktiskt) gallerior vi besökte, och om än priserna — i vanlig ordning — låg utanför kartan kändes det som en välbyggd och välplacerad butik.

Sedan var det dags för hemresa. Då Klara hade varit så duktig och fått i sig hela barnboxen hade jag lovat henne att hon skulle få ett kinderägg. Då vi besökt Pressbyrån (i en av galleriorna) hade jag dock läst den vansinniga prislappen 14:- på dito, och ångesten hade slagit bakut och jag hade i princip släpat ut tjejerna från jourbutiken, med löfte (ja) om att Klara minsann skulle få ett chokladägg, bara vi tog oss till en hederlig stormarknad med lite mer realistisk prissättning. Ja, jag må vara Ove i ett nötskal ibland, men här fick jag faktiskt medhåll från Ingrid. Hon sa att hon på sin höjd sett en prislapp (i vansinne) på sisådär tolv kronor på någon av de kvällsöppna kioskerna i stan där hemma, men detta (fjorton kronor) var banne mig rekord. Ja, hu-je-da-mig. Nån gång fick måttet vara rågat.

Vi stannade till på Coop Forum och jag gav Klara (enl. överenskommelse) ett kinderägg. "Mycket vill ha mer", sägs det ju enligt sägen, och visst pekade Klara plötsligt på tre-packet och gjorde sitt gulligaste och mest vädjande ansikte. Nå. Jag stod på mig och sa att det fick vara bra med ett kinderägg, på en vardag. Jag skulle just ta klivet vidare när jag tittade på handscannern i min hand. Det stod något i stil med (para-reciterat) "Du har väl inte missat erbjudandet?" och därtill att jag skulle få köpa två kinderägg för tio kronor. Ett för åtta och femtio, två för tio kronor. Jag höll en blixtsnabb (nano-sekunder, please) överläggning med mig själv, och kom sedan fram till att detta erbjudande var för bra för att passa på.

Jag vände mig till jäntan och såg henne djupt i ögonen och sade "Klara, vet du vad, du har varit så HIMLA duktig idag, så du KAN få två kinderägg, om du VERKLIGEN vill!", och hon strålade då givetvis med ögonen och sa att hon verkligen ville det. Ja, så tog jag då ett till kinderägg, och det där två-för-X-erbjudandet var i hamn, såväl som mitt barns sanna glädje. Big win. Vi var i Umeå just vid skymningen. Vilken härlig dag vi hade haft i grannlänet, det må jag då säga.