måndag 22 september 2014

Måndag, v. 39


Landgången
Under alla mina år har jag haft i bakhuvudet att landgång är något av en delikatess. Jag har emellertid aldrig riktigt kunnat sätta fingret på vad en landgång egentligen är för något. Det var när jag stod i fyndhörnan på Konsum Matcity och såg den (för blott tjugofem riksdaler) som jag blev varse verkligheten. Som en blandning av smörgåstårta och räkmacka? Nåväl, gott vad det i alla fall.


Lokala inköp och ett postpaket
När jag slutade för dagen slog jag på stort och köpte LED-cykelbelysning till hela familjen. Utöver detta köpte jag ett 50-pack engångshandskar och även en ny bågfil. Ja, det var ju bara häromdagen som jag gav min gamla "minibågfil" i födelsedagspresent (i efterskott) till min kära Robin. Nu känns det som att jag har vuxit lite grann, och att det är dags för mig att gå från minibågfil till modell större. Nå, vi snackar fortfarande kompaktmodell, men den här nyttjar i alla fall den typ av blad som är de facto standard. Jag kände mig sannerligen uppstyrd, med detta nya verktyg. Nu lär jag kunna ge mig på lite tjockare metaller.

Vidare, jag hade en sådan trevlig liten postpåse i brevlådan. Försändelsen kom (så klart) från det där landet i fjärran öst, och innehöll minsann en schysst liten kraftavbitare som jag i sanning inte betalat alltför många kronor för. Jag fullkomligt älskar landet i fjärran öst. Det tål att understrykas. Att de hade skrivit "Bicycle pliers" på påsens tullmässiga innehållsdeklaration gjorde saken komisk. Var det ett skämt, eller hade jag i verkligheten köpt någon slags tång för att klippa av ekrar? Jag drog brett på smilbanden, för mig själv.


Navet: Återmonteringen
Jag fulländade på kvällen återmonteringen av bakhjulsnavet till militärcykeln. För den nyfikna kan nämnas att de enda verktyg som behövs är en enkel haknyckel och två stycken 17 mm konnycklar. I verkligheten lär ett dorn kunna ersätta haknyckeln, och orsaken till att två(!) stycken konnycklar av samma storlek är att föredra är att kontramuttrarna på ena navsidan ska kunna justeras enkelt. I verkligheten fungerar säkert en(!) konnyckel och en (e.g.) polygrip el. skiftnyckel lika bra.

Nå. Jag hade tidigare läst i nån diskussionstråd på nåt nätforum hur någon tyckte att det var en baggis att plocka isär navet, men att svårigheten var att hitta rätt moment vid återmontering av navet, eller snarare åtdragning av dess lager. Ja, visst, jag ger honom en poäng. På första försöket drog jag visst aning för hårt, men jag gjorde om och gjorde rätt.

Jag såg då till att nyttja fingertoppskänsla (och — märk väl — endast med handkraft) dra åt lagren precis så att inget "spel" kändes när man ruckade på navet/hjulet, men inte mer än så. På detta andra försöket blev det hela en sann framgångssaga. Jag satte snurr på bakhjulet när cykeln stod uppochner och bevittnade sedan hur hjulet kom att snurra — ljudlöst — i flera(!) minuter. Jag filmade t.o.m. detta; oerhört stolt var jag. Den dagen jag säljer den här militärcykeln kommer den inte att gå för en spottstyver, det är ett som är säkert.


Cykelbelysningen
Som jag nämnde här ovan slog jag på stort tidigare under dagen, och köpte LED-cykelbelysning till hela familjen. Ja, min militärcykel är visserligen utrustad med nostalgisk ASEA-dynamo, men jag har inte orkat dra färdigt den sista biten el, och då jag nu ändå var i farten tänkte jag att även om jag inom kort lär ha kopplat på den genererande belysningen så kan det alltid vara bra med en backup på batteri.

Nå, först ut för faktisk montering blev Klara, nu när vi lyckligtvis har återfunnit hennes cykel. Klara fattade skruvmejseln och skruvade loss de två skruvar som höll fast en gammal plastdetalj som i sin tur har hållit i en sådan styrstångsreflex. Denna gick i bitar för länge sedan så nämnda plastdetalj tjänade ingen nytta på styrstången förutom att sno åt sig den plats som jag hade tänkt ge den nya belysningen. Så, bort med den. En stund senare satt belysning såväl fram som bak, och Klara tog genast premiärturen runt gården. Finemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar