tisdag 23 september 2014

Tisdag, v. 39


Konstaterar att sommaren är slut
Jag gick och lämnade Klara vid åttatiden i förskolan på förmiddagen. Riktigt kyligt var det, brrr. När jag var på tillbakavägen passerade jag "Gärdet", d.v.s. plätten mellan Geografigränd och Matematikgränd (var bl.a. "snurrgungan" med tillhörande snabbanlagda lekpark ryms) och jag noterade att gräset hade en vit färgton. Brrrr. Frost, på riktigt. Jag gick ner på huk och dokumenterade flitigt eländet. Snart dags för långkalsonger. Suck.


Framskärmen fästs ordentligt
Den senaste tiden har jag rott i hamn flera framgångar när det kommer till min ärofyllda militärcykel, nämnvärt en uppfräschning av navet i bakhjulet. Nå. När själva drivlinan gick så ljudlöst kom jag istället att lägga märke till andra ljud. Märkbart ett smattrande spel som jag snabbt spårade till att härröra från den främre stänkskärmen, eller rättare sagt dess infästning till den lilla bygeln som kommer från navsidorna. Där fanns ett kännbart glapp.

Att dra åt muttern visade sig vara lättare sagt än gjort. Faktum är att det gick lika dåligt att lossa på dito. Fastrostad, helt enkelt. Suck. Jag drog med en flatmejsel med som följd att själva spåret i skruven vreds ur totalt. Suck. Jag sprang och hämtade två hjälpmedel, varmluftspistolen och multiverktyget. På den sistnämnda satte jag en liten kapskiva. Det här skulle vara första gången jag provade en sådan. Wow, vilken kraft. Jag skar inuti skruvens befintliga spår, liksom för att göra det djupare, och således minska risken för att massakrera spåren med mejseln.

Avslutningsvis gick jag lös med varmluftspistolen på högsta effekt. Seda tog jag en 9 mm nyckel om muttern och en spårbit i spärrskaft och tog i för kung och fosterland. Det var inte så att det plötsligt släppte och blev lätt, utan det gick i sanning ruskigt trögt i princip ända till sista gängan, men jag fick ut den. Framgång.

Först var jag nu inne på att hitta en ny lämplig kandidat för skruv/mutter, men kom snabbt på att det här kanske trots allt var ett gyllene tillfälle att få mitt livs första skarpa nytta av den där blindnittången jag köpte. Nå, i sanning har jag faktiskt två blindnittänger. När jag hade köpt min första (Rapid RP10) hade jag vissa "problem" med att få till det med nitarna så för en kort stund trodde jag att jag hade lyckats ta sönder verktyget. Jag förbannade mig och beställde en billig nittång från Kina över eBay. Sen fick jag ordning på Rapid-tången som jag trodde jag tagit sönder. Så, i alla fall, nu har jag en Rapid-nittång och en Kina-nittång. Dom är i princip identiska, det är endast märket som skiljer dom åt.

I varje fall, jag gick och hämtade Kina-nittången (som låg närmast till hands) och laddade den med rätt pipa och sedan en saftig nit. Pang, lät det, när jag siktade och avfyrade salvan. Efter andra handtaget ("rekyl") som knipsade av niten hade jag resultatet, en klockren nit som höll skärmen riktigt stadigt på plats, och utan dallrande spelrum. Wow. Just stänkskärmar känns som en sådan del av cykeln som sällan monteras av/på, så i det här fallet var nog popnit ett ypperligt val. Jag var nöjd, och ännu en framgångssaga var född.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar