torsdag 6 mars 2014

Torsdag, v. 10

Dagens inmundigande
På morgonen åt jag frukost i form av smörgås med ost och mitt nya älsklingspålägg — mortadella. Jag har Johan att tacka, som introducerade mig för detta. Den ultimata mortadellan sägs dock bara säljas på Coop, och bygger på kyckling. Jag har inte lagt rabarber på just denna, ännu. Här är det Icas variant som jag tuggar i mig. Vidare.

På lunchen köpte jag en baguette med kyckling nere på Konsum, det var så klart det där "billiga hörnet" med käk (ofta färdigmat) som är på väg att passera som bjöd på vinstlotten, denna torsdag.

Middagen blev nåt hastigt och lustigt, vilket istället toppades med en smaklig efterrätt, nämligen glass. Ingrid drar på just det här fotografiet till med ett klockrent ansiktsuttryck. She's the queen of laid-backness, min hustru alltså. Klara älskar för övrigt glass. Needless to say, really.


Schyssta byten
Det var när jag städade häromveckan som jag hittade en liten påse med en billampa av typen H4, tänkt för framlyktan. Jag minns att jag köpte den någon gång under den gångna sommaren, för att vara redo när lampan helt oförutsett lägger av vid absolut sämsta valda tidpunkt. Nå. Lampan har legat i den här lilla påsen i skuffen alltsedan dess; detta även aktat ett faktiskt bilbyte. Fabia använder inte kombinerade halv/helljuslampor (H4), utan H7/h3 (enskilda halv/helljus*), vilket gör att vi [antagligen] aldrig kommer att nyttja den här lampan. Kvitto har givetvis bleknat för länge sedan, och om än jag lyckades gräva fram det ur arkivet så vore öppet köp slut för en evighet sedan.

Under samma städning hittade jag också en röd LED-päronlampa som jag köpte för att få ett schysst sken i den hjärtformade röda vägglampan som vi fick av Robin sent i somras. Jag hade då mest köpt den här lilla "färgenliga" päronlampan utifall att en vanlig lågenergilampa med sockel E14 skulle ge fel sken eller rent fysiskt inte rymmas. En stavformad lågenergilampa med smal fot hade dock gjort jobbet alldeles utmärkt, och den här röda lilla päronlampan har blivit liggande i en liten plastpåse alltsedan dess. Det här var någon gång tidigt under den gångna hösten.

Nu var jag alltså sittande med två artiklar med obrutna förpackningar som jag aldrig skulle ha nytta av. På tisdagseftermiddagen när jag ändå jobbade ute på Ersboda svängde jag förbi Biltema efteråt. Jag haffade först en ung säljare ute i butiken, berättade helt upp och ner hur det låg till, och frågade vad han trodde. Han sa sig efter ett visst betänkande vara lite osäker på vad som kunde flyga här, och vågade inte svara, utan hänvisade mig till kundtjänst, som var sakexperter i området. Jag gjorde som han sa. Nere i kundtjänst berättade jag än en gång hela min historia. Jag sa att jag garanterat kunde hitta något annat istället, så att ett enkelt tillgodo skulle vara helt underbart. Killen som jag pratade med sa genast att det inte var några problem, det där fixade vi. Han frågade om jag hade med mig lampan. Nej, den låg hemma, men glad i hågen skulle jag givetvis hämta den.

Redan samma kväll svängde jag in på Biltema och lämnade tillbaka billampan. Jag fick mycket riktigt ett tillgodokvitto och en stund senare köpte jag en räls med åtta stycken multihylsor. De har nämligen [egen utsago] en revolutionerande fattning som gör att de klarar både muttrar/bultar med vanlig metrisk fattning, muttrar/bultar med tumsmått, samt bultar med utvändig Torx-fattning. Satsen fanns i de tre vanliga storlekarna, och efter visst övervägande valde jag 3/8", då detta känns som en ganska optimal avvägning mellan klumpighet och finlir. Tillgodohavandet för den returnerade billampan låg på nätta 22:90 SEK, så visst fick jag lägga till en slant, men det kändes helt rätt.

Igår onsdag gick färden vidare till den egna butiken, Clas Ohlson. Jag bytte den lilla päronlampan mot en schysst liten bitssats för exakt samma peng, trettionio kronor, rymmande de vanligaste bitsen men även adapter för användning med 1/4" hylsor, samt en förlängningsstav. Inte alls pjåkigt. Känslan när jag hade fullbordat hela den här operationen och fått gehör i båda butikerna var väldigt bra. Ikväll skred jag till verket och skruvade upp hylsskenan på väggen i städskåpet. Sedan letade jag upp en rejäl plastkrok som jag spikade upp intill. Jag blev mycket nöjd med resultatet. Jag har nu mitt livs första fast monterade skena med hylsor hemmavid. Det känns faktiskt lite prestigefyllt, för en hobbyfixare. Tänkte spontant att om man slår ut den vuxna svenska befolkningen så känns det realistiskt att mindre än en fjärdedel av dem har en hylssats uppskruvad i sitt hem. Kanske mindre än så, kanske är det så att jag numera sållar mig bland beundransvärda 1 av 20. Nå, jag har inga exakta siffror, men som sagt gav tilltaget mig en smula råg i ryggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar