söndag 6 oktober 2013

Oljebyte och söndagsmiddag


Missödet

Det var söndag, och först på dagordningen stod att lämna av Klara hos mormor och morfar för att sedan sticka iväg till gör-det-själv-hallen och byta olja och oljefilter. Vi öppnade porten och kom ut till en vacker höstdag. Nåväl, om vi då alltså kort bortser från det faktum att hösten i min mening mest är en deprimerande årstid som skvallrar om mörkret och kylan som står på glänt. I varje fall, vi kom ut genom porten denna söndag och höstdag, och jag skulle då överraska Klara med vad jag hade gjort för henne kvällen innan. Jag hade nämligen redan i somras lovat Klara att hon ska få en egen plinga på cykelbarnstolen, så att hon kunde plinga när hon ville. Att skrida till verket har dragit ut på tiden, fast igår kväll hade jag gjort ett ryck.

Jag hade då gått ut och monterat en ringklocka som blivit över från vår Kronan-barnvagn, var den mest hade känts överflödig. När jag nu skulle stoltsera med mitt entreprenörskap möttes jag dock av en fruktansvärd syn. Ringklockan. Åh nej. Den satt på fel cykelbarnstol. Hjälp. Sånt här ska bara inte kunna hända. Cykelgrannen hade tydligen samma typ av barnstol, och i mörkret hade jag helt enkelt skruvat fast ringklockan på fel barnstol. Det fanns ingen hejd på hur tokigt det här var. Det känns också som en sådan grej som händer mig och bara mig.

Vidare, hur löd lämplig damage control i en situation som denna? Skulle jag prompt mitt på blanka ljusa dagen gå ut med skruvmejsel och börja skruva i grannens cykel. Vad skulle jag då sedan säga om hon eller han kom ut och frågade vad jag egentligen sysslade med? "Oj, ursäkta mig, men jag har visst råkat råkat skruva fast något som inte tillhör dig, om du bara väntar ett ögonblick så ska jag skruva bort det!". Nej, hur jag än vred och vände på scenen av konfrontation så blev det bara makalöst pinsamt.

Efter en snabb överläggning med mig själv kom jag fram till att det nog här var allra bäst att bara låtsas att det regnar. Jag lyckades också som genom ett mirakel att rädda situationen med Klara från att bli ett frågetecken. Vi fortsatte mot parkeringen.


Oljebytet

Så var det dags. Mitt livs första oljebyte. Verkstäderna vill ju ha minst en tusenlapp, så här fanns det pengar för Ove att tjäna. Enligt de allra flesta är Biltemas helsyntetiska 5w-40 ett väldigt prisvärt alternativ. Till och med entusiaster menar på att den såsen faktiskt gör jobbet. Så, 259 kronor för en dunk på fyra liter. Sedan en hundralapp för ett nytt oljefilter av det tyska fabrikatet Topran. Oljefiltret som satt tidigare var av fabrikatet Hengst, också det tyskt. Nåväl.

Jag och Ingrid lämnade av Klara hos mormor och morfar och så körde vi upp på lyften på OKQ8 Carlslid. Själva tappmuttern för oljetråget var inga problem att hitta, och hipps vipps så sprutade det ut svart olja. Denna samlade jag miljömedvetet upp den i en gammal plasthink som jag medtagit just för detta ändamålet. Till slut var det tomt. Nu till den tuffa biten, oljefiltret.

På tidiga modeller av Fabia (bl.a. illustrerade i Haynes) sitter oljefiltret på sidan av motorn, så att man liksom kommer åt det från motorhuven, så enkelt är det dock inte på 16v-varianten. Det satt på sidan av oljetråget i ett riktigt tight litet skrymsle. Den stora muttern på behållaren visade sig vara ämnad för en 27 millimeter hylsa. En sådan hade jag i verktygssatsen. Jag hade emellertid ett oerhört otympligt 3/4" spärrskaft för denna tämligen rejäla hylsa. Det tog ett tag innan jag fick upp det, men skam den som ger sig, till sist gick det av.

Jag dränkte packningen på det nya filtret i motorolja, just som jag läst att man ska göra, och skruvade sedan på det. Sedan hissades bilen ner och oljepåfyllningen började. Det blev till och med kvar en liten skvätt i dunken. Allt var ordentligt åtdraget med hyfsat rätt vridmoment (oljefiltret ska t.ex. bara dras åt med handkraft), och vi lämnade gör-det-själv-hallen, nöjda och belåtna över de pengar vi sparat. Ove njöt. För att inte tala om lärdomen och kunnandet sedan. Priceless.


Holmöleden
Jag ville köra in den nya oljan, och när vi dessutom hade en liten stund för oss själva kunde vi bara försöka njuta av söndagen. Vi åkte ut till platsen där färjorna över till Holmön avgår. Det var en vacker vy mot havet. En liten vänthall fanns det också. Jag fotograferade Ingrid när hon stod vid en informationstavla där man kunde läsa om hur Holmön var organiserat redan för hundratals år sedan. Nästa sommar kanske det blir en tripp ut dit, vem vet.


Motor- och kupévärmare
Har väl insett att sommaren är slut och att vintern närmar sig. Har också länge bävat inför att köpa motorvärmarkabel, då priset per löpmeter t.o.m. är högre än på HDMI-kabel. Usch, denna IP-klassning eller vad det nu kan vara som gör kabeln så fruktansvärt dyr. Trehundra kronor fick jag betala för Defa-sladden, och en femhundralapp för kupévärmaren. Nåväl. En vettig (ekonomisk/ekologisk) kupévärmare med inbyggd termostat var det i alla fall, och varmt och skönt är ju en klar prioritet om vintern. Anslutningskabeln kommer dock att bli en retur. När vi sedan kom hem till svärföräldrarna så skulle svärfar förtälja att han minsann hade en Defa-sladd till övers. Jag kunde få den. Det var alltför generöst. Jag lade en hundralapp på köksbänken. Jag hade trots allt likväl tjänat tvåhundra kronor på denna alltför generösa gåva. Ove njöt.


Spindeln
På kvällskvisten blev det söndagsmiddag hos svärföräldrarna på Berghem. Alla var samlade, även Ingrids storasyster och hennes fästman. Det serverades rotmos med fläsklägg. Det var riktigt gott. Det var jättelänge sedan jag åt detta. Sist var när min älskade lilla mormor serverade mig. Hon pratade så hjärtligt om hur hennes make, min morfar, hade älskat just rotmos med fläsklägg. Han hade ofta önskat sig det när han kom hem från en hård dag vid järnvägen. Jag satt i tankar, större delen av måltiden. Nå. Just innan vi skulle fara blev det en liten episod med en gigantiskt spindel som vi fick syn på mitt på vardagsrumsgolvet. Det utdelades både en och två skrattsalvor. Det är sådana episoder som gör livet värt att leva. När det händer nånting. Lite action.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar