måndag 8 juni 2015

Ytterligare två reparationer i hamn

Måndag och ny vecka, och jag beslöt mig tidigt för att göra nånting av dagen. Så, när jag lämnat av Klara i förskolan (nu drar det ihop sig, på onsdag är det avslutning) blev det frukost, och sedan en en liten utflykt med Ingrid. Sedan tog jag fram min gamla GT-i9305N som legat uppe i bokhyllan ett bra tag. Den här luren var min trotjänare, fram till att jag uppgradera till en GT-i9506 och då fick Ingrid denna. Efter ett par månader var dock olyckan framme, och ytterglaset sprack i det nedre vänstra hörnet.

Utöver detta så har luren dragits med ytterligare problem, nämligen att skärmen (gissningsvis p.g.a. vattenskada för nån sommar sen) visar alldeles för mycket ljus trots lägsta inställning, plus att antingen hemknappen eller flexsladden som ligger under denna har blivit utsliten, med som följd att man inte kunnat använda hemknappen det senaste året. Det spruckna ytterglaset var droppen som fick bägaren att rinna över, och jag köpte då en begagnad Iphone 4S till Ingrid, bara att ha i väntan på att jag skulle få hem delar från Hongkong för att kunna ro i hamn en reparation. Nu har delarna kommit sedan länge, men jag har inte orkat ta tag i projektet, inte förrän nu, alltså.

Jag sticker inte under stol med att den här killens dryga halvtimmen långa videoklipp sporrade mig enormt när jag beslöt mig för att fullfölja. Genom att följa killens steg (och snedsteg) gick det liksom att utgå från att processen inte var nån dans på rosor, yet perfectly doable, för en någotsånär kompetent lekman i hemmets lugna vrå. Så, nu gluttade jag igenom videon en sista gång, och sedan öppnade jag upp den splitternya SAMOLED-display som jag fått via eBay för nu rätt länge sen, och satte igång.Projektet skulle visa sig gå någotsånär smidigt. Det skulle visa sig att jag beställt en aningen lyxigare modell av display än den som Max Lee tillskansat sig. Han fick bara själva displayen, och fick således sitta med varmluftspistol och skrapa och jobba bort resterna från den gamla displayen ur ytterramen, och sedan ersätta denna med den nya. I mitt paket fick jag en splitterny ytterram, var så att säga själva displayen var integrerad.

När jag lossat de fyra kablarna och avlägsnat moderbordet, antennkåpan och givetvis ytterhöljet så kunde jag vid inspektion sida-vid-sida konstatera att jag hade fått en komplett ersättare, bortsett från antennen, kameran, blixten, och bakhögtalaren, och de fysiska knapparna vid telefonens sida (power on/off, volume up/down) med tillhörande flexkabel. Så, jag satte mig ner och med hjälp av Ingrids hårfön jobbade jag lugnt och metodiskt med lagom värme för att lösgöra flexkabel och annat som satt lätt limmat i den gamla displayramen.


Jag har faktiskt en riktig värmepistol liggande nere i källarförrådet, men aktat hur det slutade förra gången tänkte jag att det är lika bra att skita i den och ta det lilla lugna med en vanlig hårblås istället, den här gången. Så fick det bli, och med stor framgång. Ja, jag sticker inte under stol med att det var tungan rätt i mun när jag hade monterat ihop allting och skulle prova att starta den, och inte blev det bättre av att den (så klart) legat i bokhyllan tillräckligt länge för att vara helt urladdad, så jag fick svettas ett tag till innan facit stod klart.

Nå, ursäkta mig nu men fy fan så snygg telefonen blev. Som splitterny i glaset, och numera vit dessutom, med svart bakstycke, och ram i silver. Förbaskat stilrent. Ja, lustigt nog drog jag samma konststycke som Max Lee i Youtube-videon, med skillnaden att han ursprungligen hade en vit S3, men som till vilken han beställt en svart display. I mitt fall hade jag ursprungligen en svart telefon, men beställde vit display. Om han nu — som han själv säger i videon — åstadkommit "world's first black and white Galaxy S 3", ja då vill jag med samma belåtenhet slå ett slag för "world's first white and black Galaxy S 3", om än vi båda i verkligheten sannerligen är långt(!) ifrån först med att blanda display/ram/bakstycke av olika färger. Riktigt kul har den i alla fall varit, hela den här resan.

Har nu systematiskt testat ut alla telefonens funktioner, och allt tycks fungera som det ska. Båda kameror, LED-blixten, högtalaren, hörsnäckan, mikrofonen. Riktigt j*vla roligt, som sagt. Så, om någon därute nu läser detta och sitter med sprucket glas på sin Samsung Galaxy så tycker jag absolut inte ni ska fundera så mycket mer, utan var nu lite djärv och våghalsig och bege er ut på eBay och beställ hem en ny display. Ni får oerhört mycket lärdom på vägen, betydligt mer än vad ni hade fått om ni lämnat in telefonen till nån servicecenter för att få jobbet gjort.


Så, när jag nu hade flow så beslöt jag mig för att slå ytterligare en fluga, denna ljuvliga måndag. Bromshandtaget på Ingrids cykel gick av (aluminium) när cykeln blåste omkull för ett par veckor sedan, och om än cykeln är utrustad med fotbroms också så känns det störande med ett bromshandtag som bara hänger och dinglar. Så, hela familjen tog en cykeltur på kvällen, tyvärr hittade vi inte ett(!) löst bromshandtag utan det blev en box med två stycken, om än sjuttio kronor inte är någon peng att tala om.


Nå. Jag hamnade på gården med cykeln. Jag vet per erfarenhet hur djävligt handtag kan sitta, så jag var för en kort stund inne på att bända isär själva fästet för det gamla handtaget för demontering, och sedan göra liknande process med det nya. Risken för att bryta av det nya (aluminium, även det) bromshandtaget fick mig dock att låta det sunda förnuftet vakna till liv, och jag gick ner i källarförrådet och hämtade en flaska PTFE-spray, som jag m.h.a. ett vitt plaströr som hängde i dessa mungipa lyckades penetrera in under det slitna gamla handtaget.

Så, på den här vägen fick jag utan alltför tung möda loss handtaget, och sedan gick allt [ändå hyfsat] snabbt och smidigt. Lät det gamla bromshandtaget glida av styret, tog ut vajerns ankare ur det, och petade in det nya. Ställde in V-bromsen, och sedan var det bara att knalla in och käka en sen middag, innan vi gick till sängs och knöt oss, hela familjen. Allt som allt blev detta en riktigt produktiv inledning på veckan. Ljuva sommartid, ljuva sommartid.

1 kommentar: