tisdag 10 juni 2014

Tisdag, v. 24


Mariannelund
Dagen var inne för vår resa upp till Piteå, Norrbotten. Min systerdotter skulle ta studenten nästkommande dag, och vi hade bestämt oss för att landa dagen innan, för att inte behöva jäkta. Resan tog cirkus tre timmar och första stoppet blev i Öjebyn, var min mormor och morfar ligger begravda.

Skamligt nog hittade jag inte graven. Jag var med vid mormors begravning 2008. Efter ceremonin gick vi ut med kistan till graven. Jag har dessutom familjegraven många(!) gånger tidigare, ända sen jag var ett litet barn, men just denna tisdag stod det helt still. Vi vandrade runt som yra hönor och jag hade bestämt mig för att vi skulle hitta utan hjälp, annars var det fusk. Efter en stund frågade en tjej som klippte gräsmattan om vi letade efter någon grav. Jag sa snabbt men artigt att vi visserligen letade, men att att också skulle finna, för att det liksom var fusk att fråga.

När det gått säkert en timme ytterligare gav vi upp av den händelse att ännu ett gäng gravskötare frågade hur det gick för oss. Dessa var hyggliga och sprang in till kontoret med dator och en stund senare hade vi en målpunkt; gravplats O33. Nu gick det snabbt att hitta. Oj oj oj. Vi satt ner en stund och jag pratade lite med Klara om hur mina morföräldrar minsann låg begravda här. De var döda, båda två.


Sunes Gatukök
Som på tradition blev vårt nästa stopp vid busstationen i centrala stan. Här skulle en tidig middag inmundigas på denna klassiska hamburgerbar. Oj oj oj, så gott det smakade. Däremot verkade stället befinna sig mitt i en fas av renovering, för själva restaurangen var i princip stängd, och beställningarna togs upp i en husvagn utanför. Nå. Det smakade gott som vanligt, i varje fall.


Öjeby kyrkstad
Vi hade givits den stora möjligheten att övernatta i en anrik kyrkstuga från 1700-talet, och efter att vi hade spenderat hela dagen ute hos med systers familj i Storfors kom kvällen att avrundas här, hur mysigt som helst var det. Bäddsoffan blev efter utfällning till en rymlig säng och den lilla familjen rymdes utan problem. Varmt och skönt blev det också. Elektricitet fanns det också, så jag kunde ladda upp min digitala assistent. Big win.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar