måndag 30 juni 2014

Måndag, v. 27: Projekt ljudpåbättring påbörjasDå jag visserligen inte är någon sann audiofil, men fortfarande en existens vars livskvalitet mycket bygger på toner, har jag en längre tid varit i planerna på att förbättra ljudet i bilen. En dörrhögtalare samt en liten diskant — placerad ungefär i höjd med sidospeglarna — på var sida respektive. Inte alls dåligt ljud för att vara standard, men i synnerhet på de låga frekvenserna saknas rymd. Lite av det klassiska läget, då dörrarna i sig inte utgör några stora rum för bas att växa i. Ungefär på samma sätt som en ny platt-tv i princip aldrig kan ge bra ljud ifrån sig. Det ligger helt enkelt inte i deras natur.

Nåväl. Jag har kikat runt och visst är entusiasterna emot allt billigt och slår stenhårda slag för att handla hos BRL, fast jag har ändå mer eller mindre bestämt mig för att satsa på den 8" tub som Biltema säljer för den nätta summan 799 kronor. Ja, som sagt har jag mer eller mindre bestämt mig. Nå. När man köper en ny stereo till hemmet är det i princip bara att köpa önskad produkt/produkter, och sedan hem och koppla in apparaten i väggen, med högtalar- och signalkablar då såklart. Här är själva inkopplingen lite mer komplex.

Det som grämt mig mest är elen. Röret ifråga genererar upp till 400 watt på 12 volt, vilket jml. Ohms lag ger en maximal ström på 33,33333333333333 ampere. Vi talar ganska häftig ström (jfr. vanliga 6/10/15 ampere säkringar i hemmet), och det sista jag vill ha är ju kabelbrand. Nå. Entusiasterna på de forum som behandlar billjud skryter hej vilt om vem som dragit tjockast kabel. Inget under 20 mm2 är gångbart, gärna det dubbla ska det vara. Nå. Jag lät än en gång snåljåpen vinna och köpte en rulle sladd på 6 mm2, vilket enligt Biltemas egen produkttabell skulle vara god för upp till 34 ampere, vilket lämnar mig med en viss marginal, om än inte särskilt stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar