tisdag 1 juli 2014

Tisdag, v. 27: Subwoofern


Innehållsförteckningen
Det var nu tisdag, och jag skred till verket med mitt projekt. På dagen innan jag slutade hade jag köpt lite smått och gott på hemmaplan; en 5 meter lång RCA-kabel, 2 st metallplattor som jag ev. tänkte fästa mot skuffens golv, 2 st spännband, och ett gäng M5-brickor. Sedan på eftermiddagen for jag ut till Biltema och handlade resten, alltså själva subwoofern, säkringshållare, säkringar, och en sorterad ask med flatstift och hylsor.

Rätt snabbt när jag satt igång kom jag dock till insikt med att jag saknade lite rejälare (gula) flatstiftshylsor, som saknades i den sorterade asken som jag hade köpt. Jag tog ett break och dundrade än en gång ut till Biltema, var jag nu säkrade upp det med allt från skarvar till hylsor och stift av gul (4-6 mm2) variant. Dessutom köpte jag en 10 meter rulle med smal (1,5mm2) kabel som jag tänkte att kunde få göra jobbet för remote signal.


Ground och remote
Nu gick allt faktiskt som pä räls. Allt sattes på plats, kablaget fick såhär till en början ligga hyfsat provisoriskt under mattor, alltså inte 100% dolt i alla vinklar och vrår. Nåväl. När det kom till jordningen var jag för ställd. Hur skulle jag göra? Jag hade inget klockrent men blev snabbt påhittig och rotade fram en bult, ett par muttrar, och en slangslämma. Man tager vad man haver, var det visst någon som sa. Ja, så skrapade jag bort färgen vid en av öglefästena inne i skuffen, och en stund senare hade jag faktiskt konstruerat en solid jordning.

Jag tog en premiärtur och då jag varit lite snål med tjockleken på strömkabeln valde jag att bara skruva upp effekten en liten bit. Efter en liten tur med musik på tyckte jag inte att det var någon avsevärd skillnad mot tidigare, så jag stannade upp och vred upp reglaget där bak. Oj oj oj, plötsligt kände jag påtagliga vibrationer komma från bilens bakre ände, i takt till den härliga svarta musiken som strömmade ur övriga högtalare. Jag hade projektet i hamn. Tjusigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar