torsdag 24 april 2014

Torsdag, v. 17


Nya bromsbackar
"Dagen efter" var kommen, och efter att jag slagit från mig en viss trötthet tog jag mig ut och började skruva. En stund senare hade jag pusslet klart frmaför mig. Den sista fjädern var ett rent j-vla helvete att spänna, bör tilläggas. Nåväl. Det gick till sist, i alla fall.

Nej, nu ljuger jag, eller försökte försköna. Jag ska istället berätta exakt hur det gick till. Här var alltså allt det "svåra" monterat, och det var bara att lägga bromstrumman över och börja lufta bromssystemet. Gjorde jag så? Nej, mina tvångstankar sparkade återigen in. Jag ville "se hydrauliken in action", än en gång, och döm sen min förvåning när den splitternya hjulcylindern börjar pysa bromsvätska från ena sidan, och rätt vad det hela bromsbacken hoppar "ur led" och ligger helt utanför sitt eget omfång. Suck. Hur kunde detta ske?

Lustigt nog, det var i ungefär detta nu som det plötsligt stod mig klart, som en blixt från klar himmel, att hjulcylindrar inte, i motsats till vad jag [i mitt stilla sinne] hade hade trott, nämligen att dessa cylindrar har någon slags "stopp" i dessa yttre ändar. Nej, givetvis är det bromstrumman i sig som den "stoppar" emot, och finns inget sådant mothåll så skjuter den rätt ut, till dess att den havererar.

Suck. Snacka om att lära sig den hårda vägen. För mig var det bara att plocka ner allting(!) och gå in för att sätta mig vid köksbordet igen, på en torsdag.


Riggad broms
På nätet läste jag tips om hur man vid arbete inbegripit bromsar med stor fördel kör ner bromspedalen halvvägs och låser den där med hjälp av en planka, och sedan styr upp situationen a.s.a.p. Om man är färsking och inte har möjlighet att jobba blixtsnabbt kan man leta rätt på vilken säkring som hör till bromsljus, och dra ut denna till man är färdig, detta för att inte batteriet ska ta slut.

Så gjorde jag också, med stor framgång. Win. Att allt skulle nå ett bisarrt bakslag (se ovan) var inget jag kunde förbise. Det var bara att le och hålla god ton.Ny bromstrumma
Den nya bromstrumman går helt enkelt inte att jämföra med den gamla. Oj oj oj. Nu visste jag i alla fall hur allt skulle se ut. Riktigt schysst, i jämförelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar