söndag 13 april 2014

Söndag, v. 15


Avskedet
Så var det dags för familjen Johansson att försegla sin tillvaro på tåget norrut, med destination Älvsbyn. Vi kramades hjärtligt och tog så farväl, denna söndag. Tåget var också punktligt, dagen till ära.Stugan
När jag och tjejerna efter en lång samvaro med brudparet nu plötsligt blott var en trio, kände vi någon slags tomhet. Vi ville fylla denna tomhet med nånting. Då kom idén. Ingrids stuga. Skolarbetet. Låt mig börja frågan början. Ingrid ska göra ett skolarbete om något som har stort sentimentalt värde för henne, och hon har valt att skriva om sin stuga, var hon var oerhört mycket som barn. Snart ska skolarbetet vara inlämnat, och då ska hon ha hunnit göra en Powerpoint med foton. Så, det var hög tid att göra utflykten. Pang bom, sa det bara, och sedan styrde vi kurs mot lilla Långviksmon, beläget i den nordliga delen av Örnsköldsvik kommun.

Det var jättetrevligt, och undertecknad fick själv kraftiga barndomsminnen från det lantställe som han kommer ihåg ungefär som sina egna fyra sista siffror. Det var när jag såg vedspisen som det slog upp blixtar i mitt stilla sinne. Det var exakt samma vedspis som på mitt och mammas lantställe, nämligen en Husqvarna Norrahammar. Oj oj oj, vilka minnen vedspisen väckte, i mitt stilla sinne.

Även hemvägen gick bra, om än vi sprang in i en mardröm när satellitnavigatorn tyckte att vi skulle ta en konstig väg som skulle bli allt grusigare och grusigare. Till sist hade vi åkt mil[!] längst med denna grusväg, som sedan blev alltmer gyttjig och slirig. Vid ett tillfälle sjönk vi ner så djupt att vi tappade all fart och jag just innan stillastående som på ett hårsmån återfick kraft på tvåans växel. Efteråt förstod jag hur dödligt nära vi hade varit att köra fast mitt ute i ingenstans. Hur hade en bärgningsbil tagit sig in hit? Fråga inte ens! Nåväl. Mycket grus- och gyttjeväg senare nådde vi äntligen asfalt, och en kort stund senare även en påfart till E4:an. Tack Gud. Dagens lärdom fick bli att om asfalten någon gång övergår till grusväg — vänd tvärt om!


Middagen
Väl hemkomna gjorde Ingrid en sagolik stroganof av Johans medhavda renkorv. Mycket smakligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar