söndag 6 april 2014

Söndag, v. 14


Frukosten
Smarrigt värre var det, när min kära hustru dukade i ordning en sån där klassisk söndagsfrukost. Riktigt gott var det.


Svärföräldrarna
Eftermiddag och kväll spenderades på Berghem. Det käkades gott som vanligt. Efter maten tog jag ett imitativ, nämligen en promenad med den stora hunden. Jag och Ingrid lyckades hålla honom i koppel, om än Melvin har en stark vilja. Det var jätteroligt. Nu kommer sommaren, det ser ut att kunna bli en del promenader med Melvin.


Inköpen
En av mina gamla veterancyklar har stått i varmförråd i ungefär fyra år, detta p.g.a. en avtuggad kedja. Det senaste dygnen har jag skolat mig i själv i läran om cykelkedjor. Jag har skaffat mig ett länkverktyg, och även läst på och lärt mig om skillnaden mellan 1/8" kedja ('standard'), och 3/32 ('flerdrevad'). Nå, detta är inte hugget i sten men en hyfsat sann tumregel. I varje fall, jag sprang på eftermiddagen (just innan vi skulle på söndagsmiddagen) in på Biltema och köpa en standardkedja. Jag var lite nervös ifall den skulle vara för kort, men tänkte att jag kunde se efter sen vid tillfälle.

Då vi en stund senare sitter tillbakalutade i soffan hos svärföräldrarna på Berghem kunde jag inte sluta tänka på kedjan, och det faktum att den skulle kunna vara för kort. Jag tog då fram min digitala assistent och började leta efter alternativ. Som av en slump såg jag att Jula verkade ha en standardkedja av utgående modell, och denna slumpades då med en röd prislapp, endast tjugo kronor. Enligt saldoförfrågan skulle Umeå ha "begränsat antal" av artikeln kvar i lager. Jag kastade ett getöga på klockan. Tjugo minuter. Jag hade tid.

Jag ursäktade mig, och dundrade iväg. Hann in i tid, fann att de — mycket riktigt — hade några kedjor kvar, liggande på fisknivå på en cykelhyllorna. Tjugo kronor, katsching! Riktigt snyggt om jag nu skulle få ordning på den gamla veterancykeln, som jag faktiskt ursprungligen har min storasysters före detta kavaljer att tacka för. Jag gjorde faktiskt så att jag (utifall att kedjan nu skulle vara för kort) köpte två kedjor. Då jag nu hade läge att få två stycken kedjor till samma pris som en(!) kedja normalt kostade, ja då var det bara att slå till. Om nu en kedja skulle visa sig räcka så hade jag en extra ny i förpackning kvar. De har ju inget bäst-före-datum, vad jag vet, och förr eller senare går väl alla cykelkedjor sönder?

Inte att förglömma, innan jag klev av mitt tidiga söndagspass gjorde jag ett riktigt snyggt fynd i den egna butiken. En låda med inte mindre än fyra mutterspräckare i olika storlek. Utgående sortiment, och Gud vet att jag är svag för röda prislappar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar