tisdag 15 oktober 2013

Tisdag, v. 42


Eftermiddagsfikat
På eftermiddagen var det fika vid köksbordet. Klara bankade och kavlade trolldeg, samtidigt la Ingrid fram ett blad som berättade att Svenska kyrkan skulle anordna en gemensam resa till äventyrsbadet i Holmsund. Jag tänkte glatt tillbaka på vår senaste tripp ut till denna anläggning. Riktigt kul är det, och rejäla rutschkanor bjöds det på. Visst, lite kyrkligt samfund skulle definitivt inte sitta fel.


Vintermössan
Har de senaste dagarna upplevt en helt annan kyla än tidigare. Det är nu vintern kommer, på riktigt. Jag har ingen aning om var mina mössor har tagit vägen, så det var läge för förnyelse. Har ju dessutom kvar inte ett utan två presentkort på Stadium. När vi sedan väl stod vid mössorna så höll jag på att tappa hakan av priserna. Ville man ha ett lite häftigt märken t.ex. Burton eller Neff så fick man betala minst trehundra kronor, för en mössa, liksom? Efter viss tveksamhet fann jag en mössa som såg hygglig ut. Den kostade 149 kronor, vilket ändå kändes sjukt dyrt för ett litet stycke tyg. Eller, i detta fall 4% elastan och 96% akryl. De första tio minuterna upplevde jag att mössan kliade, men detta blev bättre allt eftersom.


Dissektionen av en DVD-spelare
Den här apparaten har en lång historia. Allt började när jag gick ut med soporna för nu närmare fyra år sedan. Vid dörren såg jag hur nåt tekniskt som såg ut som en DVD-spelare stod på högkant i en papperskasse. Jag tog upp den och det var mycket riktigt en DVD-spelare. Den hade även uttag för USB-minne och även SD-minneskort, och enligt logotyperna på ovansidan stödde den såväl DivX som MP3. Undra varför apparaten stod där. Jag tog upp den och testade med en DVD-skiva. Den tuggade på och till sist fick jag "Bad disc". Jag provade ett par skivor, och det var samma på alla. Tänkte för mig själv att det kunde vara frågan om fett på laserögat. Då jag varken jade lust eller råd att köpa en rengöringsskiva drog jag en klassisk blådåre.

Jag klädde av apparaten plåtskalet och gick in i duschen med den. Sedan tog vi en både lång och het dusch tillsammans. Varenda liten kretskort duschades, och lasern fick sig en rejäl tvätt. Sedan ställde jag apparaten på torkning. Någon dag senare bedömde jag den som torr, och körde in kontakten i väggen och lät det bära eller brista. Gissa vad, det bar. Apparaten läste nu alla DVD-skivor, och båda minnesplatser (USB/SD) fungerade dessutom klockrent. Maskinen i sin helhet fungerade alltså klockrent. Nu saknade jag bara en fjärrkontroll. Jag hade en universalfjärrkontroll som jag fick till att fungera för grundläggande funktioner. Då jag ville få _allt_ att fungera var jag dock inte nöjd. Jag Googlade, och fann snart att maskinen var Clas Ohlsons egna.

Jag besökte butiken och uppgav artikelnumret på DVD-spelaren och frågade om de kunde hjälpa mig. Det kunde dom. Fjärrkontrollen fanns som reservdel/beställningsvara. Kvinnan tog upp beställningen och nån vecka senare hämtade jag en helt ny fjärrkontroll till mitt "sophusfynd". Alltsedan den här dagen har apparaten tjänat sovrummet, då i samspel med den tjockis som — även den — fyndats i sophuset. Som tydligt framgår är det här en solskenshistoria. Nå, det har varit, i nu ungefär fyra år. Häromdagen bestämde jag mig dock för att låta DVD-spelaren möta skrotupplaget. Den hade ju — så att säga — lurat Liemannen en gång tidigare, men den här gången såg jag till att allt gick som det skulle.

Nå, varför inte bara gå ut med apparaten till miljöhuset? Varför denna dissektion? Jo, låt mig förklara. En betydligt modernare apparat i vårt hem har på sistone börjat leva sitt eget liv, och enligt samstämmiga uppgifter beror detta på bristfälliga kondensatorer, och man kan råda bot på problemen genom att helt enkelt löda dit nya sådana. Kondensatorerna kostar inte många kronor, utan det är jobbet som blir dyrt om man ska leja en elektriker. Så, jag tänkte då att jag skulle borsta av mig ringrosten med lödkolven, då genom att leka loss på lite skrot innan jag opererar i riktigt dyr utrustning. Det var alltså därför som jag skruvade ut varenda kretskort ur den här DVD-apparaten. Jag har dessutom köpt mig en tennsug. Vilket spännande äventyr som väntar, men det får bli en annan dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar