lördag 1 juni 2013

Lördag, v. 22


Systembolaget
Klockan var strax före stängning när jag och prinsessan svängde förbi dryckesbutiken nere på Strömpilen. Synen var vansinnig. Det var i princip urholkat bland öl och cider. Den här stackaren såg allt annat än nöjd ut. Han hade troligtvis hoppats på att få fylla sin korg. Stackaren.


Pizzan
Jag tycktes att pizza kändes värdigt, en dag som denna. Jag trampade ner till Ali-Baba och beställde. Brukar som regel köra en Ihab och en Kebab och sedan fördela dessa två 50/50 på två tallrikar (pizzakartonger, givetvis). Nu tänkte jag dock att det kanske var en idé att testa nåt nytt. Anledningen till att det var ett tag sen vi var här och köpte pizza sist kanske ändå på nåt slags undermedvetet plan låg i att vi ledsnat. Tidigare hade vi tryckt stenhårt på Ali-Baba levererade Umeås i särklass godaste pizza. Nå. Jag gick in och beställde en Ihab, men jag ersatte kebabpizzan med nånting annat. Något med räkor. Det blev inte alls tokigt.


Bulten
Dagen innan hade jag lånat Ingrids fina Crescent när jag skulle trampa upp till mina studentvänner på Stipendiegränd. Jag kom dock knappt iväg förrän jag upptäckte det vanliga haveriet. Nämligen, den sida om det bakre navet som håller i pinnväxeln (Shimano) är dåligt nog — i motsats till den andra sidan — inte försedd med låsbricka under bulten som håller fast bakhjulet. Detta får mina kraftiga trampningar med nittio kilo tryck att belasta kedjan så mycket så att den etappvis drar ena sidan av baknavet framåt, med som följd att bakdäcket slutligen står helt snett och snurrar in i ramen. Detta har varit ett återkommande problem, vilket jag adresserat med att med jämna mellanrum korrigera och åter dra åt bulten. Igår fredag hade jag som sagt inte ens tagit mig till min målpunkt för kvällen. Jag svor, och detta påverkade humöret negativt.

Jag tror att detta låg kvar i bakhuvudet, för under den sena timmen beväpnade jag mig med en skiftnyckel och två kamrater, och vi gick till cykeln. Jag tog troligtvis i lite för mycket, för helt plötsligt gick bulten att snurra i all evighet. Jag hör ännu ekande för mitt inre hur en av kamraterna som jag hade i sällskap då utbrast "Gängpaj eller?". Jag hör som sagt hans mening eka för mitt inre. Igår fredag avbröt vi projektet på grund av denna motgång. Idag lördag gjorde jag en noggrann inspektion. Väl införstådd med att antingen de in- eler utvändiga gängorna troligtvis givit vika var jag mycket intresserad av vilken av dessa. En bult och ett bakhjul har olika prislappar. Jag drog en lättnandes suck när jag upptäckte att det var bulten. Jag ersatte den på plats. Jag har många bultar i mitt förråd. Senare på kvällen skulle jag diskret ge bulten till min kamrat som fällde "Gängpaj eller?" igår, varvid jag sa åt honom att behålla den som minne av den blöta fredagskvällen.


Sparkcykeln
Det var igår fredag eftermiddag som jag dundrade ner med tjejerna på stormarknaden. Jag hade redan planerat vad prinsessan skulle få i sommarpresent. En så kallad kickbike. Alla ungar har sådana nuförtiden, och vad jag förstår är det ungefär lika häftigt som det var att åka skateboard och inlines när en själv var ung. Det är tidens melodi, helt enkelt. Klart Klara ska ha en.


Mygg
Ett säkert tecken på att sommaren har kommit är väl myggen. Ute på balkongen visade de sig framåt kvällen. Här sätter sig en rackare helt ostört och suger blod från min överhand. Jag låter den suga ett tag, fotograferar den, och gör sedan slut på dess lidande. Ja, jag har hört nånting om att myggorna sakta plågas av det blod de känner sig instinktivt tvingade att söka och suga. Ja, just därför kan man se det som att jag gjorde det lilla djuret en tjänst. Nej, jag rationaliserar inte mordet.


Sällskapet
På kvällskvisten skulle vi även få besök. Ingen mindre än Alexander dök upp. Han var somrigt klädd och slog sig ner i den nya solstolen ute på balkongen. Vi satt och drack kall öl och pratade om allt mellan födsel, liv, och efterliv. Allt till bakgrunden av klibbiga toner från den Linux-drivna köksradion som Alexander ofta pratar så varmt om. Det skulle allt som allt komma att bli en schysst lördagskväll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar