fredag 1 februari 2013

Fredag, v. 5


Den stora trappformade snöhögen
När jag hade hämtat Klara i kyrkan gick vi en sväng in på granngården, då jag hade en liten fråga till hyresvärden. Jag hade lyckan att haffa honom på vägen. Sen noterade vi en jättestor snöhög. Vi fastnade i säkert tjugo minuter på granngården. Snöhögen var förmodligen den största jag sett den här vintern. Vad spännande är att det faktiskt är Klara som filmar mig här. Min dotters första roll som kameraman, ever. Så här gick det ner, den 1 februari år 2013.


MiddagenInte alls illa, och rejält med sting var det i maten. Hungrig var jag, som en varg. Käkade upp allt.


EfterrättenTill efterrätt gjorde Ingrid nåt lite speciellt. Det var ju trots allt fredag, så hon gjorde en stor form i ugnen med maräng, ägg, och vad allt nu var. Till detta serverades bär och gräddglass. Jag lastade upp en dunderportion. Jag skojar inte när jag säger att det ni ser här är en djuptallrik av största slaget, jag ska mäta omkretsen nån gång så ska ni få höra. Nå. Jag käkade i alla fall upp ungefär halva tallriken, resten åkte raka spåret in frysen. Det är en dag imorgon också.


Pinsamt värre
För en dryg vecka sedan hade jag en liten snilleblixt i vad som kom att bli till det här inlägget, nämligen ett litet skript (nå, en rad) som förtäljer vilken vecka vi rullar i, detta när jag loggar in på min server. Väldigt nyttigt verktyg, tyckte jag. Idag när jag släpade Snowracer från kyrkan passerade vi där en vän bor. Jag vet sedan tidigare att han har sin dotter jämna veckor, och då jag har sett "Vi rullar i vecka 4" på datorskärmen de senaste dagarna har jag varit helt övertygad om att det faktiskt är så. Jag slängde iväg ett meddelande till vännen på eftermiddagen och skrev att vi passerat dem, och att tanken snuddat mig att slå en pling och kanske hitta på nåt.

Jag får till svar att vi omöjligt kan vara i en jämn vecka, för att han inte hade sin dotter. Jag begav mig genast in i skalet för att se vad som kan ha varit tokigt. Jag provade %W istället för %w, och då returnerade den faktiskt "5". Jag replikerade snabbt meddelande med en skärmdump som visade vad jag ansåg vara 'proof of concept', och jag skylde skämtsamt på teknikens vidunder. Nå. Nu satte jag mig och tittade lite mer, och när jag tittade i datumkommandots manual ser jag att %W inte alls returnerar veckonummer, utan numerisk (0-6) veckodag, med 0 för söndag som utgångsläge. Jag räknade på dagarna, och vi har ju fredag, dag nummer 5. Jag hade således stoltserat för min vän med att jag "gjort om — gjort rätt", när i själva verket den nya inställningen hade visat det som att vi snurrade i vecka 6 imorgon. Nå, nu kan jag givetvis skratta gott åt hela grejen, och delar den också.

Givetvis har min villfarelse (att vi går i v. 4) fått mig att stämpla alla (nå, två stycken) veckans blogginlägg med just detta. Jag har nu korrigerat även dessa rubriker samt permalänkar. Ju mer jag tänker på den här episoden, desto mer sinnessjuk verkar den. Det var ju faktiskt torsdag när jag donade ihop raden först. Jag tyckte då att %w gav mig en vecka för mycket, och använde istället (spontant) %W, vilket då returnerade 4, vilket mycket riktigt var den vecka vi gick på. Att den returnerade 4 på grund av att det var torsdag var ju en helt annan femma. Nå, vad är oddsen för denna 'chain of events', egentligen? Jag tänker mig 1/7*1/7, vilket blir ~0,02, alltså ungefär en på femtio. Jag är i och för sig inte helt säker på om det är så här man räknar ut oddsen. Jag ska låna Ingrids lärobok i MA1202, där behandlas nämligen bl.a. sannolikhetslära. Skämt åsido. Nu vet vi att veckonummer kan räknas antingen som 0-53, eller i ett standardiserat ISO-format, vilket är vad vi vanligtvis avser såväl här i Europa, som i USA. Följaktligen är %V rätt variabel för att återge veckonummer (ISO) med GNU date

1 kommentar:

  1. Jag blir glad när jag läser. När jag tittar på videoklippen, lek och bus! Är tacksam att jag får ta del av ditt liv via bloggen. MVH Micael

    SvaraRadera