torsdag 24 januari 2013

Dagens idé till .bash_profile

Jag satt och hade [i just vanlig ordning] ungefär ett dussin bollar i luften samtidigt. Så slår det mig att jag ju alltid har problem med att hålla reda på vilken vecka vi snurrar i. Datum är sällan ett problem, men just kalendervecka är ett smärre problem. När jag ligger i ett skal tar jag inte sällan hjälp av kommandot 'date +%W' för att snabbt få veta vilken vecka det är. Nu kom jag på att det borde gå att implementera. Jag gjorde en sökning och rätt snart hade jag också resultat.Jag notifierade genast min vapendragare Nejth, givetvis över sociala medier. Några timmar senare skulle han kommentera det hela. Han skrev ordagrant att jag var en 's.k hacker', vilket jag ju får ta som en komplimang. Själv menar jag på att det var en barnlek. Nå, vad ni ser i skärmdumpen ovan är den första raden som gav lyckat resultat. Av någon anledning returnerar den nämligen just veckonumret, utan inledande nollor. Jag vill inte att det ska stå "Vi snurrar i vecka 04", för nollan är TMI, om än kontexten här är tämligen snedvriden.

Nåväl. Jag började laborera för mig själv. Ganska snart hade jag upptäckt en rad som returnerade rätt data, nämligen 'echo $(($(date +%W)))'. Vad som störde mig var att det kändes som ett överflödigt syntax, och jag kunde inte heller finna vad som gjorde att det fungerade. Jag fick nämligen resultat även med ett enkelt 'echo $(date +%W)', fast då fick jag den där dumma inledande nollan. Jag försökte och försökte, och just när jag Googlat allehanda fraser, och var på väg att ge upp, sökte jag svar på den plats där den med minsta rutin hade kollat allra först, nämligen i kommandots manualsida. Läs längst ner i stycket DESCRIPTION, under variablerna, ovanför där stycket ENVIRONMENT börjar. Ni behöver inte vara ingenjörer för att förstå. Ett enkelt bindestreck ska det vara. Så, ni kan se ovanstående skärmdump som ett 'proof of concept', men ett mer optimalt kommando att lägga i er .bash_profile vore exempelvis 'echo Vi rullar i vecka $(date +%-W)', vilket jag också har rättat lokalt.


UPPDATERING: 1 FEBRUARI 2013

Den korrekta raden är givetvis som följer:

echo Vi snurrar i vecka $(date +%-V).

Jag svamlade oerhört mycket när jag skrev resten av inlägget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar