tisdag 13 januari 2015

Klart han ska ha pedaler!

Det var innan jul som min kära vänvän Alexander kom förbi med en ny trampmobil som han hade införskaffat sig. En gammaldags Crescent, alltså en svensk kvalitetscykel. Alexander var jätteglad, ett riktigt klipp tyckte han sig ha gjort. Enda felet på cykeln var visst att den ena pedalen hade gått utav. Sån tur har inte undertecknad haft, vid både ett och två tillfällen har jag sprungit på knäckt infästning, vilket krävt ny vevarm, helsmidd sådan. I Alexanders fall torde nya pedaler vara allt som behövdes.

Då när Alexander visade mig cykeln innan jul hade han tyckt att det kanske ändå skulle visa sig lättare sagt än gjort, för han hade minsann försökt med skiftnyckel och pedalen satt som berget. Med ett inbördes leende hade jag då frågat om det rörde sig om vänster eller höger pedal. Det var vänster. Oj oj oj. Jag ljuger om jag påstår annat än att jag sken när jag fick briljera med den allmännyttiga cykelvetenskap att såväl vevparti som nav på cyklar är vänstergängat på vänster sida. Alexander hade alltså bara dragit fast pedalen hårdare.

Det kittlades som sagt inombords när jag fick briljera med mitt kunnande, och jag tog fram en pedalnyckel (billig sådan, beställd från Storbritannien över eBay) och pedalen lossnade genast. Alexander sken nu upp. Kvinnan som sålt cykeln hade vänligt nog skickat med nya pedaler, fast dessa hade han hemma. Nu kunde han bara skruva dit dem.

Sakta i backarna, kontrade undertecknad. Om kvinnan köpt nya pedaler så pekade oddsen för att dessa hade 9/16" gängning, vilket är standard idag, medan dessa äldre cyklar (även militärcyklar) ska ha ½" pedaler, vilka kan vara en liten pärs att finna idag. Nå, om så skulle visa sig vara fallet så råkade jag veta att enkla pedaler av rätt dimension faktiskt går att få tag i lokalt, för bara trettio spänn dessutom. Alexander hoppades såklart på sina pedaler, och vi skildes åt.

Samma kväll skrev han på Twitter att jag "givetvis" hade haft rätt, paret extra pedaler som han hade fått med cykeln passade inte. Jag ljuger om jag påstår annat än att jag fick något av ett mentalt ståfräs när jag fått dubbla rätt kring cykeln.

Idag hade jag vägarna förbi butiken som säljer dessa klassiska halvtums pedaler, så jag köpte ett par och svängde helt sonika förbi Alexander i syfte att ro i hamn en överraskning. Jag hittade den pedallösa cykeln i trapphuset. Snabbt skruvade jag på pedalerna, och avlägsnade mig. Jag gav mig inte tillkänna. Operationen gjorde min tisdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar