söndag 25 maj 2014

Söndag, v. 21


Röstlokalen
Alla, inte minst min kära hustru, har påtalat vikten av att ta sitt ansvar och rösta inför det stundande valet till EU-parlamentet. Jag är oerhört opolitisk men alla hade gjort sina röster hörda så jag röstade i varje fall inte från soffan. Vi knallade över till röstlokalen, som bokstavligt talat låg ett stenkast ifrån oss, och klev in med tjejerna.

Jag tittade på röstkorten på bordet och tog det tomma och ursäktade mig och frågade en kvinna inne i röstrummet om detta var en så kallad blank röst. Ja, det var det. Jag stoppade in den i ett kuvert, visade upp min legitimation, och blev struken från en lista i deras pärm. Även Ingrid röstade. Jag vet vilka hon röstade på, fast det är inget som den här historien får förtälja. Eller vänta nu, det kanske den gör. Jag tittade visst inte ordentligt på bilden.


Cykeln

Ända sedan i våras har den där gamla militärcykeln med stora 635 mm hjul stått uppochner på balkongen, i väntan på både det ena och andra som fattats den. Jag har i etapper löst dessa bitar. Pedaler (1/2", inte jättevanligt idag) och enkla billiga handtag fick jag tag i redan för ungefär en månad sen, och det hela liksom fastnat på just riktningen av det där förbaskade bakhjulet. Ja, tre ekrar var ju av och en fjärde gick av vid spänning, så dessa har också blivit utbytta, och när jag ändå hade med Cykel & Mopedhandlar'n att göra så fann jag det lika bra att byta ut alla (36 st) ekernipplarna, då man enligt guider för riktning har igen det flera gånger om ifall man har smidiga nipplar, alltså sådana som inte har slitna gängor, rost, eller sliten fattning för ekernyckeln.

Så, man kan i princip säga att jag har byggt hjulet från grunden, i och med att all ekerspänning har blivit nollställd. Enligt denna guide är det ju trots allt inte omöjligt, och jag har suttit ute på balkongen och dragit lite i etapper. Så sent som idag följde jag ett tips om att sätta upp buntband som referenspunkter. Jag måste säga att detta underlättade riktningen i sidled väldigt mycket. Jag blev faktiskt någotsånär nöjd, om än jag märkte dels att fälgen hade fått sig en smäll på ett ställe, dels att hjulet inte var 100% runt. Nåväl. Nu var det läge att trä på den splitternya cykelkedjan. Som vanligt med militärcyklar fick jag korta ner standardkedjan med en länk, sedan passade den perfekt.

Jag tog cykeln på en liten premiärtur runt kvarteret och det kändes okej. Jag märkte emellertid att några små skruvar och muttrar (som bland annat skulle hålla upp stänkskärmarna) fattades, så ett visst oljud fick jag dras med under färd. Jag märkte även att fotbromsen tog hyfsat dåligt. Nåväl. Jag hade under återmontering av cykelns hjul noterat trycket på framdäcket. "1963 Värnamo Lyx" följt av "Made in Sweden". Däcket var inte ens särskilt slitet. Jösses. Inte undra på att fotbromsen var lite ringrostig, om cykeln var så gammal.


Cheesecake
Denna söndag till ära bakade Ingrid en majestätisk cheesecake som smakade fint i min lilla mun. Planen var egentligen att bjuda Ingrids mamma och lillasyster som skulle komma på besök dagen därpå, men visst fick man tjuvsmaka av den stora härligheten. Hon har så hiskeligt många recept, min hustru.


Söndagsmys
På kvällskvisten fann jag tjejerna uppkrupna i vardagsrumssoffan, och Gustaf hade sökt sin väg till dom. Han är så oerhört sällskaplig, vår katt. Jag förstår dock inte varför såväl veterinär som vanliga dödliga grannar kallar honom för röd. Han är väl snarare orange, tycker jag.


Maskinen
Häromdagen fick jag tillfälle att köpa en B&D KS700PE till ett bra pris, och slog då till. För den som inte vet vad detta är så är det alltså en pendelsticksåg. Jag vet inte om jag någonsin kommer att ha nytta av den, men är priset rätt så slår man ju till ändå. Vad som fattades maskinen var en sladd. Jag öppnade upp (Torx) och fann att sladden var lätt att byta ut "snyggt", då den satt i skruvklämmor i den svärta kopplingsplinten som syns på bilden.

Problem uppstod [givetvis] när några delar från mekanismen helt otippat valde att trilla ut som små bitar. Jag fick [handen på hjärtat nu] pyssla på i väl en timme där vid diskbänken innan jag hade fått ihop allt, med ny kabel och allt. Jag är fortfarande inte helt säker på att jag fått de tre inställningarna för det lilla hjulet [som jag antar ska gå mot anläggningsytan] rätt. Jag får försöka hitta lämplig referens, någon gång. Jag försökte förgäves hitta nån bra sprängskiss på nätet, men gav till sist upp. Jag och Ingrid hade tänkt att avrunda kvällen med ett avsnitt, men det blev lite för sent, som det så ofta blir.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar