söndag 20 april 2014

Söndag, v. 16


Dagens inköp
Jag kommer ihåg mina första Koss Porta Pro. Jag betalade en hel del men var å andra sidan oerhört nöjd med ljudet. Trots att jag for och flängde så höll lurarna i ett par år. Nästa par höll också ett bra tag. Mina tredje Porta Pro lyckades jag klantigt nog att rycka av sladden på innan jag knappt hade testat dem.

Det var just vid den punkten som jag på nåt vis förlorade min tilltro till trådbundna hörlurar, överlag. Senare samma år famlade jag över ett erbjudande som jag inte kunde motstå, och sedan dess har jag haft mina stilrena Bluetooth-hörlurar som dessutom har ett — med mina mått räknat — klart godkänt ljud.

Vidare, en sats med tre brytbladsknivar av olika storlek. Alltid bra att ha, tänkte jag. Tre stycken blir finemang, en till varje verktygslåda. Slutligen en tub vitt våtrumssilikon om jag skulle bli tvungen att dra nya hål för den planerade toalettpappershållaren.


Dagens uppstyrning
När vi var på IKEA i fredags gjorde jag ju ett fynd i form av en hållare för toalettpapper. Jag avskyr den uråldriga konstruktionen som sitter i så många hyreshus, så även i vår. Ja, de där skramlande metallbitarna med ett par fjädrar på sidorna och sen en träpinne i mitten. För och främst vill jag ha lätt åtkomst till mitt toalettpapper, då några av mina allra mest avkopplade stunder går ner just på vad jag har valt att kalla min tron utav porslin, ja då vill jag definitivt ha komfort och lätt åtkomst till tillbehören när jag är på plats. Vidare, när papperet tagit slut på en rulle så blir det lite av ett projekt att fälla upp locket och dra isär plåten vid sidorna för att lossa träpinnen.

Ja, åtminstone per min erfarenhet är det lite av att klassiskt läge (framförallt i hyresrätter) att man kommer in på en toalett och möts av en sådan pappershållare, fast med en tom rulle sittande. Istället står en nyöppnad rulle på nåt annat — mer tillgängligt — ställe, t.ex. på golvet, alldeles intill vattenklosetten. Som sagt, lite av ett klassiskt läge, det där. Nå. Ett uppstyrande av vår pappershållare har därför legat i pipeline en längre tid, fast jag har inte sett nåt vettigt läge att slå till.

Fast så på fyndhyllan — just innan kassan — inne på IKEA fick jag syn på den. Nio kronor. Oj oj oj. Det lustiga är att jag redan hade attraherats av enkelhet och pris (39 kronor) på varans ordinarie hyllplats, så ett stycke GRUNDTAL låg redan i kundkorgen. Nu ersattes den givetvis av denna, för endast nio kronor. Skillnaden var bara att denna antagligen kom från nåt ifrågasatt återköp och således saknade det enkla plastemballage som den för mer än fyra gånger pengarna hade. Jag hade gjort mitt val, i denna stund, och nu är saken också biff här hemma. CC-måtten var lite grövre än på den gamla hållaren, så jag fick borra och plugga ett litet hål, smeta över ett av de gamla hållen med silikon, täta det nyborrade hålet (återigen silikon), och viola, saken var biff. Nio kronor, kostade toalettpappershållaren. I vanliga fall trettionio kronor, men jag betalade nio kronor. Mindre än för en cheeseburgare. Glöm inte det.


Dagens nedstängning
Eller med sitt lokala värdnamn "BDZ" (förkortning för BULLDOZER) har alltså den här gamla trotjänaren agerat typisk hemmaserver i ett par års tid. Med en — utifrån dagens mått räknat — fruktansvärt föråldrad processor (Pentium III @ 1.2GHz) och ett lika föga imponerande arbetsminne (256 MiB) kan man fråga sig hur datorn har orkat med alla dessa åren. Ja, den har väl inte varit extremt pressad. På den tiden när jag och mina kompisar brukade chatta på kvällarna så höll den i en så kallad Eggdrop, vilket — något förenklat — kan likställas med en chattrobot. En simpel webbserver (nginx) med PHP5 och MySQL har utgjort ett rätt skönt skal när jag under en period var ganska intresserad av diverse webbapplikationer och vad man kunde göra med dem.

Utöver detta finns inte mycket mer att säga. Maskinen har gått och gått, som ett urverk. Den här kvällen bestämde jag mig (m.h.a. viss övertalning av en havererad session i X) för att ta ner maskinen. Hårddisken sjunger garanterat på sista versen, och om jag ska ha några minnen kvar från det här årtiondet till den dagen jag blivit gammal och grå så är det lika bra att jag säkerställer data. Sagt och gjort; shutdown.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar