torsdag 17 januari 2013

Nmap

Hey, idag ska jag berätta en kort historia. Faktum är att det var min vän Nejthan som fick mig att komma ihåg episoden, och under dagen har jag tänkt på det. 'Nmap' är helt enkelt ett verktyg för att skanna datamaskiner, främst efter öppna portar, men även t.ex. för att se vilka datorer i ett subnät som lever, och vilka som är avstängda (eller ger sken av att vara det). Jag och min vän Nejthan har laborerat med datorsäkerhet sedan mitten av 1990-talet, och -- inte helt väntat -- fäller han denna.Det är då jag minns min episod för ett par år sedan. Jag drar igång min berättelse. Tidslinjen på sociala medier går som ni säkert känner till nerifrån och upp, så börja läsa längst ner, och beta er uppåt, så blir det rätt.Min vän Nejthan är inte sen att finna ett visst nöje i historien, och fäller någonstans i mitten av min berättelse följande kommentar.Det var skämtsamt från Nejthans sida, men jag fann mig själv sittande, målande fantastiska scenerier. Nåväl. Oron och ångesten växte allteftersom eftermiddagen blev till kväll. Nejthan har alltid haft ett friskt sinne för så kallade practical jokes, så bättre ta det säkra före det osäkra, tänkte jag. Jag låste helt enkelt 'nmap' för andra än administratören, root.

Jag kom emellertid snart på att det kanske inte är särskilt svårt att kompilera Nmap för hand. Jag laddade hem senaste stabila utgåva, som f.ö. visade sig vara en evighet färskare än den som ligger installerad på min server. Att kompilera visade sig som ni ser inte vara några svårigheter.Summa summarum, den urgamla 'nmap' är återigen försedd med sina ursprungliga rättigheter (chmod 755), så Nejthan kan använda verktyget till att t.ex. dubbelkolla öppna portar på sin egen arbetsstation hemmavid. Jag håller dock tummar och tår för att han inte scannar någon myndighet, eller vårt närliggande universitet! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar