lördag 22 december 2012

Renovering: Ålidhem


Förord eller bakrund


Sen ganska länge tillbaka håller Bostaden på med ett stort projekt, Hållbara Ålidhem, var de ska pigga upp den trötta gamla miljonprogramstadsdelen med alltifrån solceller på taket till nya fönster. För bara ett par dagar sedan skrev jag ett inlägg om hur jag en dag la märke till att de bytt ut samtliga fönster i lägenheten. Jag har alltsedan i fjol i etapper sett hantverkare snurra på gårdarna. I etapper har de också trätt kåkarna med väldiga vita byggnadstält precis i samma bredd gånger höjd som själva huskropparna. Jag antar att de har dessa för att få en inklädd arbetsmiljö när de donar med taken. Vid ett tillfälle såg jag rentav när de monterade ett sådant tält. Det var en stor lyftkran som hissade det. Jag fotograferade den något bisarra synen, men har tyvärr inte bildminnet nog nära till hands i skrivande stund. Säger som här brukligt är; "finns i etern", någonstans i etern. Nåväl. Som sagt, nu donar dom på min adress. Vad jag inte har dokumenterat nedan är att de har lagt ny väggmatta i duschutrymmet. Faktum är jag fick tre alternativ (färger) i brevlådan, med ett slags OSA förankrat. De skrev dock att om jag inte skulle svara i tid så skulle de gå på ett förhandsval, jag tror det var färgen längst åt vänster. Jag hade faktiskt uppriktigt sagt tänkt att välja något, mest då för att göra ett starkt avtryck på tidslinjen, men det hela rann så klart ut i sanden. Tiden räcker inte till.

Ett splitt nytt element i badrummet
Det tog uppriktigt lite tid innan jag märkte det. Jag kommer dock ihåg att det gamla elementet kändes riktigt urgammalt, och dess grovkantiga mönster och färg skapade intrycket. Svårt att komma åt för rengöring, var det också. Nu när jag ställde tillbaka allt i badrummet la jag dock märke till elementet.

En splitt ny spisfläkt
En sån här rackare med elektriskt utsug. Troligtvis är det mest rökare eller kockar som arbetar med flambering som har nytta av den extra sugkraften som elmotorn ger, men visst känns det fräscht med nåt nytt. Lägenheten tar ett stort hopp på tidsaxeln, allt som allt. Trist att jag inte har nån direkt bild på den gamla fläkten, för jämförelse.

Den framtida lägenhetsdörren
När jag kom från tvättstugan ikväll märkte jag hur de fått postlådor i porten, i just den första kåken på gränden, var tvättstugan är belägen. Snygga sådana var det, i borstad aluminium tror jag bestämt. Jag kastade genast blicken mot första bästa lägenhetsdörr. Som jag misstänkte, de hade bytt ut hela den klassiska lägenhetsdörren med brevinkast mot en ny, betydligt vackrare sådan. Så, av allt att döma kommer även min enkla boning att få ny lägenhetsdörr. Jag frågar givetvis mig själv vad som då händer med mitt säkerhetslås. Det finns ju bara två alternativ, antingen skiter dom i det, eller så Vi får se. Här nedan är en direkt jämförelse gammal kontra ny lägenhetsdörr, var den gamla då är min egen.Protokollet
På insidan av lägenhetsdörren sitter ett protokoll, som hantverkarna tydligen fyller i eftersom att de arbetar. Längst ner står det ju faktiskt "Byte Lägenhetsdörr Bygg", så vi får följa upp, plötsligt händer det väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar