lördag 3 november 2012

Lördag, v. 44


Dagens inköp
Jag har aldrig ägt en alkomätare. Nu var det dags. Vanligtvis kostar ju sådana makapärer minst ett par hundralappar, och ofta kring tusenlappen. Det här är då en AlcoSafe KX6000S, och jag lyckades göra ett riktigt fynd. Snudd på pinsamt, hur billigt det blev. Var först viss oro att den skulle strula, då den hamnat på dess speciella försäljningshörna av en orsak, men efter att ha Googlat fram en manual, rengjort munstycket ordentligt, och testat. Mja, en helt godtycklig enhet. Ibland har yrket sina fördelar.

Vitlökssmör
Ingrid står och finhackar produkten som jag som från ingenstans fick på tungan att vi behövde. Det var säkert flera år sedan jag petade en bit, men jag kommer aldrig att glömma hur gott det smakar tillsammans med kött.

Huvudmåltiden
Ja, middagen, alltså. Vi käkade lövbit med ugnsvärmd klyftpotatis och diverse grönsaker. Till detta klibbade vi nämnda vitlökssmör, och även rikliga mängder beasås. Ni ser säkert pölen vid tallrikens vänsta utkant. Inga konstigheter.

Projekt: Lödning (rigg)
Ingrid har lånat mina Koss 'The Plug' och då lyckats hantera sladden såpass ovarsamt så att ena ljudkanalen har havererat, eller i alla fall glappar kraftigt. Jag har felsökt och konstaterat att brottet är just i kontakten. Jag tänkte då att jag skulle vara lite händig, så jag köpte en 3.5 mm stereoplugg för en tjugolapp och tänkte vidare att det inte skulle vara alltför svårt. Att jag inte hållit i en lödkolv sedan tekniklektionerna på högstadiet var ett faktum jag helt förbisåg. Att det faktiskt finns något som heter lödcertifikat av en anledning, också förbisett faktum. Jag riggade rentav upp inför videoinspelning. Jag tänkte att jag skulle filma hela förloppet och förhoppningen var givetvis att jag skulle få till en slags video tutorial som beskriver hur man löder på en ny kontakt på ett par hörlurar/öronsnäckor. Destionation Youtube, givetvis. Skratta ni, jag kunde inte bry mig mindre.

DIY Mike demonstrerar förfarandet
När det hela visade sig lättare sagt än gjort beslöt jag mig för att göra lite research. Fann följande instruktionsvideo av den notoriska "Do It Yourself Mike", en lirare som tydligen blivit mer ikonisk än Martha Stewart i Nordamerika. Nåväl. Så här i efterhand irriterar jag mig på hur fruktansvärt lätt Mike får det hela att verka. Nå. Först och främst har han ett rejält skruvstäd till sin hjälp, något jag inte hade. Sedan tycks koppartråden i hans kabel vara ett par millimeter tjock. Den verkar rentav styv när han bearbetar den. I mitt fall snackar vi nano-tunnhet, vars koppar också stördes av den lilla fiberlika isoleringen som envisades med att tova ihop sig med koppartråden. Jävla helvete. Fuck, fuck, fuck. Jävla DIY Mike, allt är ditt fel.

Projekt: Lödning (fail)
Suck. Den här skiten gick åt helvete. Fick till sist ena kanalen att sitta. Klämde man nog på kontakten så dog den dock. Troligtvis hade jag lyckats med en så kallad cold soldering, vilket man får när bara ena föremålet i förbindelsen som ska lödas är upphettat. Gah. Jag är officiellt sämst i världen. Till sist sog det mig också att jag i allt frenetiskt lödande hade lyckats smälta ner plasten som höll i det ena signalbläcket. Just ja, jag kan nämna att det uppfångade råmaterialet i form av video, det offentliggör jag inte för allt smör i Småland. Så mycket svordomar, tafflig engelsk beskrivning av vad jag tror mig syssla med. Ja, nej, fuck it. Papperskorgen.

While she's asleep
Det blev rätt sent innan jag tog mig i säng. Väl i säng kunde jag heller inte sova. Jag hade tusen tankar, framförallt idéer på hur jag skulle kunna tänkas få ordning på mitt misslyckade lödprojekt. Jag bollade några bokstäver med min vän Janne över Wordfeud. Det kändes tryggt att han besvarade tämligen instant. Det betydde att han också var nattuggla. Undra vad han gjorde. Han kanske åt ostkrokar. Vem vet. Klara vände sig plötsligt mot mitt håll och kröp nära. Hon var så varm. Vår älskade unge. Jag var givetvis tvungen att fotografera. Hon vaknade inte av ljuset från LED-lampan. Kanske lite respektlöst av mig att avfyra den mitt under hennes skönhetssömn. Hade hon vaknat hade det helt klart varit respektlöst. Nå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar