onsdag 29 augusti 2012

Film: "Iron Sky" (2012)Det blev eftermidagens lilla nöje, en film. Det var ett tag sen jag kollade spelfilm, det är så sällan tillfället ges nuförtiden. Nå, nu var jag på banan. Vid introtexten tyckte jag mig hinna registrera "Nordisk film" men då filmen kändes allmänt sci/fi, miljonproduktion, och framförallt Hollywood, ja, då hann jag tänka att jag kan ha sett eller registrerat fel, om än jag någonstans var säker på vad jag sett.

Filmen rullar igång. Två män stiger iland på Månen. De ska hämta nåt biobränsle (Helium 3; rätt vanligen anspelat på i just sci/fi filmer) och beger sig ut från sin kapsel. Utan att spoliera filmen som sådan kan jag säga att den ena astronauten hinner bli pangad, medan den andra, som givetvis är svart, kommer undan med ett tillfångatagande.

Det skall visa sig att nazisterna inte alls gick upp i tomma intet efter besegringen 1945 — de begav sig till 'månens mörka sida', var de successivt byggt upp sin jättelika nazistbas alltsedan dess. Nu har de ett svart exemplar av 'homo sapiens' att experimentera med, det vill säga en icke-arisk sådan. Nere på jorden och USA är presidentkampanjen i full gång, och det hela ska bli dråpligt. Mycket dråpligt.

Filmen är packad med specialeffekter från ruta ett och fram till eftertexterna. Någon direkt handling att fästa blick i är det inte tal om. Nå, visst följer historien ett spår, men det är mest bara komiskt. Alla CGI-effekterna är betydligt mer spännande än denna handling. Till saken hör att nu i efterhand när jag läser på om filmen visar det sig att det mycket riktigt är en Nordisk film, närmare bestämt är filmen producerad i Finland.

Jag ger filmen en stark tvåa, eller nåt i den stilen. Nåt att vila ögonen på en ledig slapp höstdag, men inte mycket mer än så. Genren är inte som skuren för mig heller, så jag kanske egentligen inte är rätt man att skatta filmen. Åh förresten, pinsamt värre, jag trodde att Christopher Kirby <-> Samuel L. Jackson, rätt långe också. Jag och skådespelare alltså. Deras ansikten, that is.

Betyg:

2/5

En efterhandsbetraktelse

Nu är det alltså ett par dagar efter mitt huvudsakliga omdöme skrevs. En bekant till mig har tydligen också sett filmen. Hans sista oneliner-summering av filmen (i en kommentar på sociala medier) lyder som följer, och jag var bara tvungen att hugga det rakt av, då jag själv tycker det konkluderar filmen alldeles förträffligt.

"Effekterna är ganska bra. Allt annat är ganska sorgligt bortsett från vissa enstaka skämt."

Trailer:Officiell webbplats:

http://www.ironsky.net/

För den mindre nogräknade:

Iron.Sky.LIMITED.DVDRip.XviD-DoNE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar