torsdag 15 maj 2014

Torsdag, v. 20


Lunchen
Vad som enligt både SMHI och YR skulle bli den första soliga dagen på länge, hade jag sedan länge min lott fallen på ett smällande pass (8-18), och det var givetvis bara att gilla läget; ibland åker man på nitlotten.

Nå, bara en stund in på dagen började jag successivt inse att dagen kanske trots allt inte ska komma att bli sådär väderleksmässigt jättefin. När jag väl fick lunch fick jag heads-up om att det minsann var rätt blåsigt ute; jacka rekommenderas således. Jag tog till mig detta, och en hämtad vinter(!)jacka ur garderoben senare befann jag mig ute på stadens stora torg.

Jag bestämde mig för att lyxa till det, denna torsdag, och unnade mig därmed säsongens första kebabrulle från en av de två vagnar som står därute. Jag har bollat ord (religion) med det vänliga paret som håller i den ena av vagnarna vid ett flertal tillfällen tidigare, så jag vill någonstans tro att vi känner igen varandra. Vid ett tillfälle för nåt år sedan vill jag t.o.m. minnas att de helt oväntat gav mig lite rabatt på min beställning och sa att jag hade det genom min arbetsplats. Sweet. Nå, nu hade tyvärr denna förmån av allt att döma spolats iväg, för just den här gången drogs ingenting av på det utannonserade priset för dagens lunch.

Nå. Sextiofem kronor (det var väl ändå inte så farligt) fattigare gick jag sedan och satte mig på en ledig bänk, då efter Kungsgatan, nästan intill Utopias sydvästra entré. Ett par gubbar slog armkrok just alldeles intill mig. Det slår mig väldigt snart att de båda är klassiska burkplockare.

Jag överhör deras samtal, det handlar om var mans aktuella arbetssituation. Mitt i allt sticker killen helt oväntat en sidokägla till åhöraren (undertecknad) och frågar om jag inte är färdig med min burk, d.v.s. den Coca-Cola som ingick i "dagens lunch", d.v.s. kebabrullen som jag just hade blivit färdig med. Nej, jag hade vid stunden bara druckit några klunkar, så jag sa till mannen att det var en stund kvar. "Ingen brådska", replikerade han då, och vände sig om och fortsatte sin tämligen intensiva diskussion med vännen på bänken där han satt.

Jag sitter en bänk ifrån och på några armlängders avstånd och trots att han hade sagt åt mig att det inte var någon brådska med drickan så kunde jag från denna stund inte riktigt slappna av. Det var som att jag hetsade mig själv till att dricka fortare, för att burken skulle ta slut så att jag kunde ge den till mannen. Det vred sig i strupen av den starka kolsyran. Jag kände att jag närmade mig slutet, det var bara nån enstaka centimeter kvar i burken. Jag kände det. Då hände det. Helt oväntat reser sig mannen som hade bollat ord upp, och knallar helt sonika förbi mig, och vidare mot andra hållet. Där blev jag sittande, med en nästan(!) tom burk som jag hade för avsikt att ge honom. En burk som jag hade stressat på inmundigandet av, just för att kunna ge den till honom. Nu var den här mannen alltså pyts väck. Min känsla i denna stund är svårbeskrivbar, men begreppet 'mentalt våldtagen' klingar i varje fall besläktat i mitt öra.

Jag hade en stund kvar på min lunch, så för att liksom skaka ner kebabrullen i kistan gjorde jag en liten promenad runt stadskärnan. På tillbakavägen längst Rådhusesplanaden såg jag en av de tämligen nyanlända rumänska tiggarna sitta ner. Ungefär utanför Mias lustgård satt hon, och i nästa skede såg jag då hur en svensk kvinna kommer fram med raska steg. Hon bar en röd jacka med texten "Kristdemokaterna" och tillhörande partilogotyp baktill. Jag såg hur hon lade lite pengar i kvinnans bössa. Jag ville sedan egentligen gärna veta (nyfiken i en strut, som man är) om det blev någon fortsatt dialog emellan dessa två kvinnor, uppenbarligen från vitt skilda världar, men jag ville inte bli tagen för en sådan där typ som stirrar, så jag vände blicken framåt och fortsatte att gå tillbaka mot arbetsplatsen. Min lunch var ändå nära mot sitt slut. Det slog mig då plötsligt att det faktiskt är valår.


eBay
Wow, ett paket i min brevlåda. Detta blev ännu ett lyckat köp ifrån eBay. Den här gången beställde ag Spline-bits (med hylsa). Detta är en speciell typ av skruv som vid en hastig blick liknar Torx, men den är annorlunda. Vid intresse så förklarar Wikipedia detaljerna ganska så väl.


Inköpet: Pilsner
På kvällskvisten dundrade jag ner till Strömopilen och köpte bl.a. en platta pilsner av behagande smak, men även kaffe, mjölk, krossade tomater, och andra tillhörigheter från stormarknaden intill. Inte alls fel, på en torsdag.


Uppstyrningen: Mörkläggningsgardinen
Då vi hade nattat lilltjejen tog jag mig tid och stack ut till min kära vän Robin, norr om stan. Vi satte upp den där mörkläggningsgardinen som han hade haft liggande, ända sedan inflytt. Det kändes jättebra att få upp den, och framförallt att få bolla ord med Robin.

Inköpet: Godsaker
Just ja, innan jag kom hem från Robin hann jag också köpa ytterligare ett lass med godsaker inför den annalkande helgen. Svinto, dessutom. Underskatta aldrig Svinto, dess användningsområde är lika brett som produkten i sig är enastående. För den som är färsk kan jag meddela att detta varumärke för stålull för rengöring är ägt av Cederroths sedan 1947. Sverige i sitt esse, eller hur?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar