lördag 5 januari 2013

GoodfellasIkväll var det klassisk matiné på den visuella skärmen. Flesta av oss känner nog till den svenska titeln 'Maffiabröder', och ska vi gå ner på originaltitel så råder det tydligt vissa tveksamheter, vilka tydligt också kan härledas till tvister. Jag säger redan nu att jag är medveten om att jag vid ett tillfälle under min hemliga ljudupptagning (tack, smartphone) själv 'slinter' och kommer in på motspelarens linje, men det väsentliga är att jag hade korrekt grundinställning. Det var trots allt fredag och jag hade hävt några kalla.Ni förstår troligtvis slutpoängen; att jag slår ett slag för 'Goodfellas' medan min hustru slår ett slag för 'Godfellas'. Enkel vinst till mig, eller? När vi kommit över det här tjabblet flöt det på bra. Chips, popcorn, och en konstant kall i min näve. Sedan framemot slutet av filmen, när Henry Hill (Ray Liotta) drar följande utlägg. Ni som sett filmen några gånger vet hur han sakta och metodiskt rabblar ramsan. Pedagogiskt, vill jag nästan säga. Förstå då min älskade hustrus interna känsla i tystnaden. Jag kan säga som så att tystnaden varade ungefär halvvägs genom utlägget. Sedan klarar hon inte mer, utan kastar ur sig ett utdraget "Ja, ja", troligtvis (mitt minne sviker) följt av mitt tilltalsnamn, varvid vi hade en 'settle', det här var min kväll.

You know, we always called each other good fellas. Like you said to, uh, somebody, :You're gonna like this guy. He's all right. He's a good fella. He's one of us.: You understand? We were good fellas. Wiseguys. But Jimmy and I could never be made because we had Irish blood. It didn't even matter that my mother was Sicilian. To become a member of a crew you've got to be one hundred per cent Italian so they can trace all your relatives back to the old country. See, it's the highest honor they can give you. It means you belong to a family and crew. It means that nobody can fuck around with you. It also means you could fuck around with anybody just as long as they aren't also a member. It's like a license to steal. It's a license to do anything. As far as Jimmy was concerned with Tommy being made, it was like we were all being made. We would now have one of our own as a member.

Ey, jag kommer troligtvis att tvingas ta bort den här ljudupptagningen i det snaraste, så njut så länge ni kan. Jag brukar ju säga det, att jag i regel har mitt mål i hamn redan innan jag avfyrar någon form av tvist. Jag är Calle Oxwall, hyfsat långt ifrån Tärnaby, visst är jag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar