söndag 13 januari 2013

Film: "The Social Network" (2010)


Bakgrund:
Jag stod till ärans tjänst, närmare bestämt i Fyndmarknaden, när jag vid ett mindre arbetsamt ögonblick kom att kika lite i lådan med filmtitlar som utannonserades för ynka trettionio kronor. Det var i huvudsak DVD-filmer i lådan, men så ser jag den. Ett blått fodral. The Social Network. Filmen om Facebook, historien om hur idén uppkom och hur grunden byggdes, och konflikterna därtill. Jag har hört om filmen ända sedan den kom, men av nån konstig anledning aldrig haft möjlighet att se den. Nu låg den här, och som Blu-ray dessutom. Jag äger inte en endaste film i detta tidens format. Jag tvekade inte, jag slog till. Det är ju faktiskt en "Two-disc Collector's Edition", och jag har Googlat EAN-koden i efterhand, och kan säga att den här titeln inte går att få tag på till samma makabra pris som jag fick den för. Här snackar vi riktigt fynd. Nu skulle vi då bara se filmen.

Problem:
Jag köpte en BD-spinnare till den stationära riggen förra sommaren, så det torde väl bara vara att lägga i filmen och tuta och köra, tänkte jag. Fel, skulle det visa sig. Tänk att jag har varit så i det blå så att nymodiga begrepp som AACS och HDCP inte funnits i mitt vokabulär. Det var nu jag skulle bli tvungen att göra min research och förstå att det här var komplicerat. Jag blev rent ut sagt irriterad. Ska tekniken ha nått en fas där man inte längre kan köpa en film och lägga den i sin spelare och tuta och köra? Det här är ju verkligen som att lägga bröd i mungipan på åttiotalister och pirater överlag. Nåväl, till slut lyckades vi trots allt se filmen, men vid det laget var våra popcorn sedan länge kalla.

Filmen:
Som ni kan läsa i recensioner får man först träffa datakillen Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) som bor på ett internat vid Harward, där han studerar. Man får tidigt (i anslagsscenen, faktiskt) se att Mark har problem med det sociala, i synnerhet med tjejer. Bästa vännen är Eduardo (Andrew Garfield). Denna ger tidigt ett normalare intryck. Jag läser hur recensenter pratar om autistiska drag, och visst kan jag instämma. Nå.

Mer eller mindre på fyllan kommer Mark på idén om en slags fotokatalog där man får betygsätta skolans tjejer; ett matematiskt utslagssystem. Han är grym på datorer så han hackar skolnationernas respektive servrar, var han lägger rabarber på vad som ska utgöra tjejernas profilbilder. Nå. Utan att snöa i detta, över en natt slår hans webbplats stort, och skolans servrar blir snart överbelastade. Plötsligt presenterar sig skolans roddarkillar för Mark, och säger att de har en idé, utifrån vad de sett Mark göra. Nu börjar det närma sig Facebook. Eftersom Mark är ett geni på datorer så börjar han utveckla. Det är också här han börjar ta för sig själv rejält, och då måste givetvis de andra bli uteslutna.

Som minst en av recensenterna påpekar så kommer stor del av filmen att handla om den kommande domstolstvisten mellan flera Mark och flera olika parter, och det hela blev faktiskt aningen tradigt. Visst, det var gångbart, och när man kände igen datorterminologi, t.ex. verktyget 'wget' som Mark använder för att ladda ner bilder, så kittlades det givetvis rätt skönt i kistan på en gammal datornörd. Nåväl. Vi kommer ändå inte högre än till en trea. Berättelsemässigt var det givetvis intressant, och särskilt om verkligheten faktiskt föreligger så som den beskrivs i filmen, åsikterna går ju isär där.

Trailer:


Recensioner:
@ Svenska Dagbladet
@ Dagens Nyheter
@ Metro
@ The Hollywood Reporter
@ The Guardian
@ Cinema Blend
@ Aftonbladet
@ Expressen
@ New York Times

Mitt omdöme:
3/5

För den mindre nogräknade:
The.Social.Network.720p.BluRay.x264-METiS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar