lördag 2 juni 2012

Fredagen


08:40
Förkylningen är på avtrappning, men ändå var jag uppenbarligen trött denna fredagsmorgon. Jag stängde av alarmet och det skulle jag inte ha gjort. Jag blev räddad av en ren slump, men med mycket kort varsel innan jag skulle infinna mig på Sambandscentralen. Jag slängde i mig en nyttig (läs: frukt) frukost och nattsvart kaffe, och en stund senare bars jag av två hjul.14:08
Jag kliver in i vardagsrummet och drottningen ser sjukt lazy ut. Finns det ett visst fredagsläge? Isåfall känns det här åt rätt håll. Vi hade ett stundande utvecklingssmtal. Klaras andra sådana. Det första hade gått jättebra, men visst var vi, eller åtminstone då jag, spänd och nervös.14:08
På plats i ett av rummet i Carlskyrkan, där ungarna alltid är på fredagar. Greta är ute och hämtar kaffe, och jag och Ingrid sitter och tittar ner på bakverken som vi har blivit bjudna på. Det var en mellanöstisk flickas mamma som bakat. Libanon style. Spännande. Det smakade inte som något bakverk jag ätit tidigare, det kan jag då säga. Det slutade med att jag käkade upp både min och Ingrids bit.15:49
Så var vi klara för avfärd. Utvecklingssmtalet gick bra. Klara är jätteintelligent och imponerar ständigt och jämt så Greta häpnat. Även fysiska grejer som balans och motorik var helt prima. Den enda parentesen under mötet var att Greta hade sett att Klara gärna drog sig lite åt sidan när det blev större grupper med barn. Nå. Man är som man är. Jag är faktiskt likadan själv — trivs bäst i lite mindre grupper. Kan också nämnda, tidsstämpeln till fråga, att utvecklingssamtalet inte tog nära på två timmar. Nej, vi blev klara men Klara (hehe, kul med ord där) var inte redo. De sprang runt i gymnastiksalen och det var barn överallt. Jag tog av mig skorna och gick in och började stoja lite. Jag lyckades på kort tid bli överöst med bollar från alla håll och kanter, detta efter att jag enkelt visat hur skillad jag är på enhandslyror med mjuk boll. Så, vi blev kvar där ett bra tag. Nu var vi alla fall på väg. Klara jobbar med dragkedjan på jackan, och Ingrid, ja, jag vet inte riktigt vad hon gör. Det ser ut som att hon står och tänker.15:49
Jag kom på att jag hade bommat lunchen. Hungern kickade in och jag fick då lov att göra det läckert när vi kom inomhus. Så, här har ni den sena lunchen. En thaisoppa på vilken fyra vitlöksklyftor pressades, och sedan två melonklyftor till detta. Riktigt gott. Needless to say, under kvällen skulle jag få ett gäng vinkar om att jag och min mamma är samma typ av vitlöksmänniskor. Nå, det må så vara. Vitlök är bra skit.19:05
Oj, bara drygt tre timmar senare var det middag. Fiskgryta innehållande bland annat räkor. Fruktansvärt gott var detta. Rekommenderar alla som inte vet vad de ska ta sig till, nu när vädret inte är direkt junimässigt, att sparka en sån här variant. Ni kommer inte att ångra er.19:23
Jag fick i uppdrag att köpa Kryptoniter åt drottningen. Jag och prinsessan, that is. Hon skulle få ett Kinderägg. Oh, jag minns Kinderäggen från min barndoms dagar. Jag kommer ihåg bomberna med vatten och bakpulver. Kvarteret. Jag och de andra ungarna. Oh. Jag minns. Den gula burken ser lite annorlunda ut idag, när jag påtalade det för Ingrid fick jag veta att hon trodde det berodde just på att ungar inte skulle kunna göra bakpulversbomber. Nå. När vi kommer till hyllan är spettet tomt. Jag fotograferar, med risk för att annars inte bli trodd. Klara skriker att hon vill ha julskum istället för Kinderägg. Ja, då fick det bli så. Jag försökte självscanna men roboten envisades med att säga att påsen inte hade rätt vikt. Jag satt och grubblade på om gelatinskummet legat på nåt kinesiskt lager i åratal, tappat densitet (och smak), och således detta. Nå. Efter ett dussintal misslyckanden gav jag upp och ställde mig i kassan. Bakom mig stod en hårt sminkad brunett med sjukt korta tajta jeans och jag hörde hur hon hade en debatt med kassören om hur hon tyckte det var bull att han tagit henne för minderårig så hon fått springa hem och hämta sitt ID för cigaretter. Han kontrade med att promenader var sköna, para-reciterat, that is. Det är sådana här vardagligheter jag överhör, skärpt till sinnes, som jag är.19:54
Klara tar sig ett bad. Först dusch, sedan bad. Hon tycker inte om att duscha. Det var dags i princip då vi kom genom dörren. Det var som att hon kände på sig vad som nalkades. Ingrid tog henne och började ta av henne. Klara upprepade gång på gång "Vi ska väl inte duscha?". Ingrid svarade inte, utan fortsatte metodiskt att ta av Klara kläderna. Sedan gick de in i badrummet. Jag hörde dörren stängas och hur Ingrid efter att inte ha sagt ett ord under Klaras ihärdiga nämnda fråga plötsligt lugnt sa "Duscha måste alla göra!", och då kom skriket. Jag satt vid arbetsstationen och hörde det. Det gick givetvis över efter en stund, och när dusch övergick i upptappning av badvatten och alla leksakerna, ja då var det rena sagolandet. Vi turades om att sitta och busa med den lilla sjöjungfrun, jag och Ingrid.20:14
Kvällen avrundas med de där julskummet från Coop. Klara tyckte om dom. Hon hade tydligen ätit sådana tidigare, så hon visste exakt. Det var nån av färgerna som var extra goda. Jag såg det hela mest som skummig gegga av emulgeringsmedel och gelatin, och undrade stilla vad barnen gottade sig med för femhundra år sedan. En stund senare kom John Blund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar