söndag 20 maj 2012

Film: "Moon" (2009)Gårkvällens film, blev då detta. Inte direkt dagsfärsk, och jag hade inte en blekaste om vad den skulle handla om, så utöver de lockande genre-taggarna "Sci-Fi" samt "Mystery" på IMDb, stod jag som ett levande frågetecken. Jag såg att Sam Rockwell hade vad som såg ut att vara huvudrollen, och fastän jag inte kan placera skådespelaren så klingar namnet rysligt bekant, och den hade fått bra score (8.0/10 from 112,025 users), så vibbarna var bra.

Det skall inte dröja särskilt länge förrän jag förstår att filmen uteslutande ska komma att handla om Sam Rockwell's karaktär, som också i filmen heter Sam. Han är astronaut, ombord på rymdstationen Sarang. Han är ensam, och jobbar där över ett treårskontrakt. Hans enda sociala medspelare är roboten Gerty, vars röst faktiskt spelas av Kevin Spacey. Jag måste säga att Gerty gav liknande vibbar den lilla plåtburken i tv-serien från 60-talet, Tefatet ("Lost in Space"), som gick på kabel-tv när jag var liten grabbb. "Danger, Will, Danger", om nån minns?

Hursomhelst, nu ska jag droppa baseline och försöka att inte spoliera något. Ute i rymdbilen råkar Sam ut för en liten krasch, så han förlorar medvetandet. När han vaknar upp har Gerty hjälpt honom, och förklarar att han råkat ut för en olycka. Kort därefter springer Sam på en annan människa på rymdstationen. En exakt kopia av sig själv. Det är nu det blir förvirrande. Det börjar talas frågande om ifall det stora företag Sam jobbar för ("LUNAR") faktiskt är så pass snikna att de har ersättningskloner redo någonstans, utifall att deras arbetare på rymdstation[er] skulle komma att förolyckas. Men, om den nya "kopian" ombord på rymdstationen är en klon, vad är då han själv? Vem är vem? Eller rättare sagt, vem är basen för allt? Vems är Sams minnen? Den lilla familjen, hustru och dotter, som väntar nere på planeten Jorden? Är allt planterat?

Vad tyckte jag? Det var lättsamt, och 95% av filmen gick ut på dialog mellan Sam och Sam, ombord på rymdstationen. Det var uteslutande där handligen gick ner, och Sam och Gerty var de enda karaktärer man fick se, bortsett från några kortare videomeddelanden från hustrun och dottern nere på Jorden. Jag kan inte bedöma skådespelarinsatserna, upplägget kändes emellertid rätt originellt. Ser nu att det går som brittisk produktion. Intressant. Läser också att det planeras en slags uppföljare.

"Jones is planning a follow-up graphic novel, titled Mute, which will serve as an epilogue to Moon. Should the project progress to a film, "Sam has agreed to do a little cameo in the next film", says Jones, who ultimately hopes to complete a trilogy of films set in the same fictional universe."

Intressant, intressant. Anyeways. Helt klart sevärd film, om än 8/10 kanske var lite väl högt skjutet. En stark trea, slutar jag vid.

Betyg:
3/5

Trailer:


Recension:
@ The Guardian

Officiell webbplats:
http://www.sonyclassics.com/moon/

För den mindre nogräknade:
Moon.2009.DVDRip.XviD-LAP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar