onsdag 11 april 2012

Projekt: FreeBSD över VirtualBox

12:41
Jag kommer inte ihåg vad det var jag sprang läck på sist jag gav mig på ~BSD, men nu har jag i alla fall bestämt mig för ytterligare ett försök. Installerar VirtualBox på en av mina arbetsstationer under Windoze. Kommer att uppdatera inlägget med följande framgångar eller misslyckanden.22.17
Projektet blev en stor framgång. Visst, jag sticker inte under stol med att jag sprang på patrull ett par gånger. Först körde jag en ren installation av FreeBSD 8.2, med som resultat att pakethanteraren (pkg_add) förvisso tycktes söka på rätt plats efter paketen, men jag fick error vid hämtningen. Googlade felkoderna och en del idéer verkade visserligen finnas, fast när det verkade som att det löst sig av naturen vid ominstallation för någon så tänkte jag att så var likest. Jag hade trots allt inte pillat på något större. Jag sög ner nyaste stabila utgåva; FreeBSD 9.0, och framåt eftermiddagen drog jag första installationen. Här fick jag vissa problem med 'inodes', vilket i svensk folkmun är att härröra till allokering av diskutrymme. En stund senare var jag på banan. Nu fungerade pakethanteraren klockrent out of the box, och diverse livsnödvändig mjukvara (tmux, irssi, curl, htop) gick också hem utan större bekymmer. Fick visserligen sitta och knepa och knåpa ett tag med diverse. I 'irssi' var det största bekymret att få meta-tangenten (ALT) att fungera beskedligt. Det visade sig vara svårt i BSD, såvida man inte går via X. Nästa projekt och programpaket; 'apache22', den välkända webbservern. Har man inte ställt in värd och domän korrekt i Debian eller 'Buntu så ger den bara en varning men släpper igenom (på interface 0.0.0.0) och startar i alla fall. Här var det blankt nej, och jag satt faktiskt och pillade ett bra tag. Vidare, 'htop', här visade det sig att jag var tvungen att lägga till en slags Linux-emulering i /etc/fstab för att det skulle fungera; detta då htop ursprungligen (vad jag förstår) är gjort för Linux. Nå. Jag rodde i alla fall allt i hamn till sist, de smärre problemen till trots. Även vidarebefordring av portar i VirtualBox fick jag i stånd. Teoretiskt sett så möjliggör ju detta att erbjuda så kallade 'virtuella maskiner' för vänner och bekanta. Jag menar, alla är inte 100/100Mbit förunnade. Nåväl. Kul att ha landstigit projektet i alla fall. Om jag någon gång uppdaterar det här inlägget så kommer nog dess nästa 'kapitel' att behandla installation och konfiguration av X.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar