söndag 6 januari 2013

Film: "Snabba Cash 2" (2012)Det här blev alltså kvällens film. Jag och min hustru var först långt ifrån överens. Jag hade av en ren slump ramlat över filmen, och visste faktiskt inte ens om att det hade kommit en uppföljare. Vi hade dock sett första filmen, jag tror det var förra sommaren. Då tyckte vi väl båda att den var lite beige, kanske jag mest för att jag tyckte händelseförloppet var lite snurrigt. Ingrid pratade om att de bara var ute efter pengar när de gjorde film på de här böckerna, och att det var pajaskonst att ens titta. Jag var dock sugen, då det kändes som ett slappt inslag i soffan en lördagskväll.

Till sist satt vi då ner, och lät Tre vänner presentera den uppföljande berättelsen om JW, Mrado, Jorge, och övriga. Jag ser nu att somliga recensenter (se nedan) tycker att den här filmen var händelsemässigt snurrigare än den första, men där vill jag inte hålla med. Jag höll här full koll på handlingen rakt igenom, och det kändes som att bitarna klaffade bra. Jag tycker att allt föll väl på plats. Det var kanske scenen när Mrado plötsligt gör ett oväntat spektakulärt utfall på sjukhuset som kändes lite väl kryddad, eller jag vet inte. Jag höjde i alla fall lite på ögonbrynen.

Så, vad handlar filmen egentligen om? När jag initialt skrev den här hastiga 'recensionen' hoppade jag helt över handlingen som sådan, för jag är av den uppfattning att det tar en normalt begåvad människa under femton sekunder att Googla fram en vettig 'plot' eller 'story line' för en film, och dessa är då ofta bra återgivna, så varför ska jag? Nåväl. I korta drag då. JW sitter på kåken med Mrado. Mahmoud har ställt till det för sig och är skyldig serberna ett större belopp. Jorge satsar på en större kokainaffär var vissa problem kan komma att tillstöta. JW får äntligen sin efterlängtade permission. Han ska då träffa vännen som han inifrån buren har hjälpt att utveckla en sensationell finansteknik som kan komma att revolutionera. Möte är nu bokat med en potentiell köpare. Nå. Mer får ni inte.

Vidare nu. Ett ganska kul inslag är var Jorge underlåter sig att öppna dörren när det plingar, utan istället går ut på balkongen för att undersöka vem gästen varit. Jag tänkte då genast på en liten episod som jag själv var med om i mitt lilla liv. Denna finns nu återberättad i det här inlägget. Det måste finnas en viss mentalitet, inte sant?

Sen fortsatte filmens grymma flöde, och den höll också mitt intresse uppe rakt genom hela filmen, som är närmare hundra minuter lång. Inga konstigheter. En svensk film som valt samma förfarande som t.ex. Crash och Babel. Detta säger jag väl medveten om att många kan tycka att det är en pinsam jämförelse, men ni måste också tolka mig rätt. Jag landar slutligen filmen på en fyra. Det står mellan en stark trea och en svag fyra, men då starka treor känns alltför vanligt förekommande sticker jag här istället ut huvudet lite extra långt. Väl mött.

Mitt betyg:
4/5

Recensioner:
@ Dagens Nyheter
@ Svenska Dagbladet
@ Göteborgs-Posten
@ Sveriges Radio
@ Metro
@ Expressen
@ Aftonbladet

Trailer:


För den mindre nogräknade:
Snabba.Cash.2.2012.SWEDiSH.720p.BluRay.x264-iMSORNY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar